Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mislim, da potrebujeva pavzo

Za vas piše:
Agata in Gašper Hren
Objava: 23. 04. 2024 / 11:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mislim, da potrebujeva pavzo
Najst
Če nisi čisto prepričan/-a, ali je ta odnos res pravi, bi ti raje priporočila obdobje razločevanja. FOTO: Pexels

Mislim, da potrebujeva pavzo

Ideja pavze v razmerju je, da par ni več uradno skupaj, torej sta naenkrat samska, vendar naj bi ohranila komunikacijo in čez nekaj časa skupaj ovrednotila, kaj se z njima dogaja in kako si predstavljata nadaljevanje poti – skupaj ali narazen.

»Mogoče se ideja ne zdi napačna, ko je takole zapisana na papirju, v praksi pa ne moreva reči, da sva jo videla kadarkoli delovati,« razmišljata mlada zakonca Agata in Gašper Hren.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Gašper: To predlagaš, ko nimaš poguma

Vtis, ki sem ga dobil z odmori v odnosu, je, da gre večinoma zgolj za nežnejši izraz za razhod – nekaj, kar predlagaš, ko nimaš poguma, da bi šel narazen.

Mislim, da pavza samo omogoči priložnosti za nove rane in tudi s tem dokončno zapečati skupen odnos. Spomnim se prijatelja, ki mu je punca sporočila, da hoče, da gresta na pavzo. Sam si tega nikoli ne bi želel, ker jo je imel res rad in si je z njo zamišljal prihodnost, zato ga je ta njena odločitev zelo prizadela. Po določenem času se je s tem sprijaznil in si rekel, da ji bo dal prostor, če si to želi. Ker je domneval, da je to konec, se je začel družiti z neko novo punco, ki se ji je izpovedal, kaj se mu dogaja.

Ona se je počutila izdano, on pa ni razumel, kaj je sploh naredil narobe, če se je to zgodilo v obdobju, »ko je bil samski«.

V tem času pa je »bivša« (če se temu tako reče, če si na pavzi?) punca ugotovila, da si želi, da bi bila skupaj. Prijatelj je bil presrečen, dokler se vse ni zapletlo v novo dramo, ko ji je povedal, da se je med pavzo družil z drugo punco, ki ji je povedal vse o njima. Ona se je počutila izdano, on pa ni razumel, kaj je sploh naredil narobe, če se je to zgodilo v obdobju, »ko je bil samski«. Nekaj časa sta bila še skupaj, potem pa ga je dokončno pustila, ker mu te izdaje ni mogla odpustiti.

Mislim, da je preizpraševanja mogoče bolje rešiti v odnosu in ne »na pavzi«. 

Agata: Pavze več zmešajo, kot rešijo

Mislim, da so pavze v odnosu povsem neuporabne in da več zmešajo, kot pa rešijo. Pri fantih se mi zdi pogostejša pobuda za pavzo v primerih, ko mu ni več, da bi bil v tem razmerju, ampak si tega punci ne upa povedati naravnost – lažje se mu je prej malo distancirati, preden ji pove, da je konec. Včasih se mi zdi, da pa so pavze pri dekletih vzvod, da fantu jasno pokažejo: lahko me izgubiš, če se nekaj ne popravi. A to lahko samo še bolj zaplete stvari. Vedno se oba znajdeta pred vprašanjem, kaj točno to pomeni. Kaj se sme in kaj ne? Kje stojiva?

Takšne odločitve so pogosto napolnjene z mirom, tako da se jih nikomur ni treba bati.

Zdi se mi, da se družba, ko daje predlog razhoda, pretvarja, da je res čisto okej, da se v vmesnem času pavze obnašamo, kot da smo samski in da to ne bo vplivalo na razmerje, medtem ko je realnost drugačna. Če se je v tem obdobju pavze kdo od njiju zapletel s kom tretjim, bo to definitivno prizadelo drugega in vplivalo na razmerje, če se recimo kasneje znova odločita, da bi bila skupaj.

Če nisi čisto prepričan/-a, ali je ta odnos res pravi, bi ti raje priporočila obdobje razločevanja. Skupaj se odločita, koliko časa bo to obdobje trajalo, in takrat molita in se postita, udeležita se kakšnih duhovnih vaj v tišini, da vama Sveti Duh da spoznanje, ali naj nadaljujeta z odnosom ali ne. Takšne odločitve so pogosto napolnjene z mirom, tako da se jih nikomur ni treba bati.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (5/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh