Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Narava, prebudi se!

Za vas piše:
Matic Sever
Objava: 01. 03. 2022 / 21:41
Oznake: Praznična
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 22:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Narava, prebudi se!
Praznična
Koristne nasvete za polepšanje pomladnega vrta je za revijo Praznična pripravil oblikovalec vrtov Matic Sever.

Narava, prebudi se!

Končno se bodo začela uresničevati vsa naša skrita in odkrita pričakovanja do vrta! Ljubitelji vrtnarjenja že januarja in februarja vse bolj intenzivno sanjarimo o pomladnem razkošju in v nas narašča nekakšen pozitiven nemir.

A narava se ne da. V naše najbolj razkošne in barvite predstave o novi pomladni sezoni na vrtu vstopa čisto v svojem slogu: lepo umirjeno, z nekaj zvončki tu, nekaj jaricami tam, pa prvim cvetom žafrana in tako počasi, a vztrajno, kot naša zimska pričakovanja, razvija in gradi novo podobo.

Za lepo pomlad se je treba potruditi že jeseni

Je pa v vrtnarskem smislu pomlad zelo posebna ne le zaradi začetka nove sezone, pač pa predvsem zato, ker je pomladna podoba vrta sad razmisleka in dejanj prejšnjega leta, predvsem v jesenskem času, ko smo sadili sadike trajnic, grmovnic, drevja, dvoletnic in pa čebulic in gomoljev. Če smo bili takrat leni, bomo sedaj lahko nadoknadili le manjši del. Ravno ta letni čas nas ne le navduši, ampak tudi malce opozori, na napake, pomanjkljivosti in nagradi premišljenost in ukrepanje iz preteklih mesecev.

Kar se opravil tiče, je na začetku in v globoki pomladi pomembno pravilno sosledje le-teh. Kot bomo videli in prebrali v sledečih vrsticah, bomo za prave posege lepo nagrajeni, za kakšno okornost ali zamudo pa lahko tudi konkretno kaznovani. Torej, le pogumno in morda tudi s kakšnim svinčnikom in zapiskom zakorakajmo na pomladni vrt!

Med tulipane nasadimo tudi skrbno izbrane druge trajnice in kakšno dvoletnico. FOTO: Matic Sever
1. Radi imamo tulipane!

Tisti zgodnji botanični, v bolj skromni, a vseeno barviti obliki začnejo to posebno in bolj razkošno parado od aprila dalje, ta pa višek doseže predvsem v maju, ko zacvetijo tisti najbolj razkošni križanci. Če smo dobro premislili pomladne kombinacije, smo v pretekli sezoni čebulice nasadili med skrbno izbrane druge trajnice in tudi kakšno dvoletnico. Potonikam podobni cvetovi tulipanov tako niso videti preobilni in izolirani, pač pa plavajo v gmoti lepega listja svetilk in strašnic, poživitev pa dodajo oranžne mačehe.

2. Tulipani v loncih 

so lahko dodatna popestritev pomladi morda bolj »mrtve« terase, kota ob hiši, morda celo balkona. Ker so tako izpostavljeni tulipani nekakšne trenutne fokusne točke, je še bolj pomembna barvna izbira. Okusi so res različni, pogosto pa se najbolj obnese »manj je več«. Raje se vrtimo okoli ožjega nabora barv ali celo ene barve in več odtenkov.

3. Nizke grmovnice - rastlinski spomenik pomladi

Na skalnjakih, drugih kamnitih ali pa zgolj minimalističnih, lahko tudi azijsko obarvanih predelih vrta je lahko zanimiv pomladni poudarek tudi pritlikava grmovnica. Ena takih je čudovita počasi rastoča japonska češnja, Prunus incisa 'Kojo-no-mai'. Drobceni, pretežno navzdol viseči beli do blago rožnati cvetovi se pojavijo na golih vejah že zgodaj spomladi. Raste zelo počasi in preteče veliko let, da doseže 1 m višine. Zaradi take rasti je skoraj vedno videti kot grm, ki z malce nizke zimzelene podlage trajnic lahko deluje kot pravi mali rastlinski spomenik pomladi.

Modre kamasije so odlična izbira za zaključek pomladi in prehod v poletje. FOTO: Matic Sever


4. Rez okrasnih trav

Topel konec zime ali zgodnja pomlad sta pravi čas za rez vseh tistih zelnatih trajnic, ki smo jih pustili za lep videz čez zimo. Med te najpogosteje spadajo različne okrasne trave. Z rezjo nikar ne odlašajmo, saj bodo spomladanske čebulice hitro zunaj in jih bomo s hojo po zasaditvah poteptali. Pri zgodnjih travah lahko zamudimo celo toliko, da bomo porezali že mlade liste in tako vrt s prepozno rezjo oškodovali za lep videz.

5. Pravilna razporeditev

Tu pa tam komu zmanjka občutek za razporeditev samih čebulnic in vedno pristane samo na to, da vsak zavojček tulipanov ali narcis posadi v en posamezno skupinico. Primer nam kaže, da je dobro narediti korak naprej, kupiti večje število čebulic ene ali dveh sort in jih v navideznih ter različno oblikovanih skupinah razporediti po gredi.

Vsake toliko je najbolje ostarele in grde rastline, ki ne dajejo več pravega pridelka, zamenjati z mladimi. FOTO: Matic Sever


6. Poskrbimo za zelišča

Pomlad je tudi čas za obnovitev nasada zelišč. Kar nekaj pogosto uporabljenih zelišč je polgrmičkov, ki se dokaj hitro postarajo v smislu olesenelosti in ogolelosti predvsem v spodnjem delu. To najpogosteje opažamo pri vrtnem timijanu ali materini dušici, podobno pa se v nekaj leti zgodi tudi ob manj vešči rezi žajblja in sivke. Vsake toliko je najbolje ostarele in grde rastline, ki ne dajejo več pravega pridelka in postanejo vizualno moteče, pač zamenjati z mladimi, ki bodo že v prvi sezoni precej zrasle in hitro nadomestile stare predhodnice.

7. Da bo cvetoč tudi prehod v poletje

Ker so v ospredju naše pozornosti in tudi same prodaje najbolj klasične predstavnice pomladi v skupini čebulnic le določene vrste, pogosto razmišljamo le o tulipanih, narcisah, žafranih, zvončkih in morda še hijacintah. Pomemben pa je tudi zaključek pomladi in prehod v poletje. Za ta čas so odlične kamasije. Z njihovo modrino na vrtu zapiha nov veter! Rade imajo običajna do zmerno vlažna in odcedna tla, ne moti pa jih toliko poletna suša, saj jim do takrat listje že propade in pod zemljo počakajo naslednji maj ali junij.


Članek je bil najprej objavljen v reviji Praznična, pomlad 2022. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

Praznična
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh