Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nastavimo še drugo lice?

Za vas piše:
Primož Erjavec
Objava: 31. 01. 2022 / 21:52
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 09:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nastavimo še drugo lice?
"Iz sočutja in usmiljenja moremo spoznati in oznanjati Božje obličje." FOTO: Pexels

Nastavimo še drugo lice?

»Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubite svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Tistemu, ki te udari po enem licu, nastavi še drugo, in kdor ti hoče vzeti plašč, mu tudi obleke ne brani.« (Lk 6,27-38)

Evangelist Luka navaja in delno povzame Jezusov govor na gori, o katerem Matej poroča skozi tri poglavja svojega evangelija. Lukovega lahko imenujemo »govor na ravnini«, saj evangelist pravi, da je Jezus šel z učenci »dol in se ustavil na ravnem« (Lk 6,17). Navede le bistvene misli: zastonjskost darila, zlato pravilo, ljubezen, ki jo je treba nameniti brez pogojev in vsakomur, paradoks klofute, ki jo sprejmeš brez nasprotovanja.

Priznajmo, da smo za zelo kompleksna vprašanja življenja sprejeli poenostavljene, enostranske trditve. A s tem nismo nič pridobili.

To je skupek naročil, ob katerem moderni človek ne ve, kaj bi. Navadili smo se na zelo kratke opise situacij, ki nam razložijo stanje, v katerem smo. Povsod jih prebiramo in tudi sami ustvarjamo. Priznajmo, da smo za zelo kompleksna vprašanja življenja sprejeli poenostavljene, enostranske trditve. A s tem nismo nič pridobili.

Evangelij daje širši pogled

Evangelij daje širši pogled. Ko boš izživel svoje sovraštvo, se okleni Božjega načina: ljubi tega, ki si ga doslej zavračal. Ko si nagrabil in se s tem izvotlil, podeli zastonj. Božji način ni na prvo žogo, ni enostaven, a osvobaja.

Le, ko se sami dotaknemo src ljudi, jih lahko povabimo, da sprejmejo zahtevno logiko evangelija. Le ko odkrijemo, kako zelo smo ljubljeni, lahko postanemo novi ljudje!

Tudi konec nam daje misliti. Kjer Matej zaključi celoten razdelek z naročilom, naj bomo popolni, kot je popoln naš Oče, ki je v nebesih, tam Luka uporabi bolj določno besedo: naj bomo usmiljeni, kakor je naš Oče usmiljen. Popolnost Očeta sestoji iz usmiljenja, ne le v krepostni in aseptični religioznosti brez vsakršnih čustev in strasti. Iz sočutja in usmiljenja moremo spoznati in oznanjati Božje obličje! Le, ko se sami dotaknemo src ljudi, jih lahko povabimo, da sprejmejo zahtevno logiko evangelija. Le ko odkrijemo, kako zelo smo ljubljeni, lahko postanemo novi ljudje!

Primož Erjavec je kaplan na vipavski gimnaziji.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 2/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, letna naročnina pa 63,70 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh