Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ne da se mi!

Za vas piše:
Marina Vidmar
Objava: 25. 01. 2023 / 11:16
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ne da se mi!
Mavrica
FOTO: Shutterstock

Ne da se mi!

Odnesi smeti. Pripravi mizo za kosilo. Pospravi svojo sobo. Obesi perilo. Ti je to kaj znano? Kolikokrat te starši opozorijo na te naloge in zadolžitve? Kolikokrat na prvo besedo ubogaš in kolikokrat nejevoljno pomisliš ali rečeš: “Kaj mi spet težijo? Ne da se mi.”

Vsak od nas se sooča s skušnjavami in ena od teh je lenoba. 

Kolikokrat si zaželimo, da ne bi imeli nobenih obveznosti, da bi imeli neomejen prosti čas in bi počeli same zabavne stvari: se potepali s prijatelji, ležali na kavču in gledali televizijo, se igrali video igrice?
Na prvi pogled se nam to zdi super! Toda družina je skupnost, ki temelji na ljubezni in medsebojni pomoči. To pomeni, da si v družini razdelimo vse, dobro in slabo, tudi naloge, tudi delo. Vsak družinski član, tudi otrok, mora glede na svojo zrelost in zmožnosti opraviti naloge, ki so mu zaupane. Mora. Sicer je – zajedavec, ker živi na račun drugih. “Kar zmoreš, moraš,” pravi p. Karel Gržan.

Otroci tudi pomagamo pri hišnih opravilih. FOTO: Shutterstock

Ali veste, kako je v čebeljem panju?

Čebele živijo v veliki skupnosti, imenovani čebelja družina. Porazdeliti si morajo naloge, da skupnost dobro deluje in preživi. Tam ni prostora za lenobo. Vsaka čebelica ve, katere so njene naloge, zato jih vestno opravlja v svoje dobro in dobro celotne skupnosti.

Z lenobo uničujemo sebe in ljudi okrog sebe. 

Lenoba pri šolskem delu vodi v slabe ocene, lahko v popravne izpite in ponavljanje razreda. Lenoba na področju skrbi za zdravje (npr. premalo gibanja) vodi v slabo počutje, debelost in bolezen.Vsak človek potrebuje izkušnjo, da s svojim delom koristno prispeva v svoji skupnosti. S trudom gradimo boljši svet zase in za druge, pa tudi svojo zdravo samopodobo in samospoštovanje. Lenoba in brezdelje pa nam dajeta občutek praznine, občutek, da nimamo nobenega cilja, za katerega bi se trudili, ničesar, kar bi nas navdajalo s ponosom in zadovoljstvom.  

Dobra dela nas navdajajo s ponosom in zadovoljstvom. FOTO: Shutterstock

Vabilo: Napiši, katere zadolžitve opravljaš v svoji družini, in napisano pošlji na Mavrico.

Kako premagovati lenobo v vsakdanjem življenju?

Kot smo povedali, je lenoba skušnjava, obišče nas lahko bolj ali manj pogosto in nimamo čarobne paličice, s katero bi jo za vedno odgnali. Uporabljamo pa lahko drobne vsakdanje trike, s katerimi jo laže premagujemo.
Vsak dan s starši pripravi dnevni seznam zadolžitev in ga prilepi na vidno mesto ali ga zapiši v koledar. Čez dan vsako opravljeno nalogo obkljukaj, dokler ne obkljukaš vseh nalog. Opazuj svoje zadovoljstvo ob koncu dneva, ko imaš na seznamu same kljukice.

Tukaj je nekaj konkretnih predlogov:

  • Odstrani moteče dejavnike, ki te odvračajo od dela
    Na primer: če se moraš popoldne učiti za test, umakni telefon, računalnik, hrano ... Če veš, da moraš v soboto dopoldne staršem pomagati pri čiščenju stanovanja, se ne odzivaj na vabila prijateljev, ki te vabijo k igri ali na potep.
  • Dolgočasne ali enolične naloge si naredi “zabavne” in zanimive:
    Na primer: med pospravljanjem sobe si zavrti glasbo, ki ti je všeč,
    med pripravljanjem hrane si prepevaj.
  • Pohvali se za dobro opravljeno delo ali si nameni majhno nagrado.
    Npr. napiši si pohvalo in jo prilepi na vidno mesto v svoji sobi ali jo zapiši v svoj dnevnik/koledar: Majhna nagrada je lahko sladoled s prijateljem ali prijateljico po dobro opravljeni nalogi.

Prg 10,4
Lena roka pripravlja revščino,
roka pridnih bogatí.

Prg 12,27
Lenuh ne ujame
svojega plena,
priden človek pa dragoceno imetje.

Članek je bil objavljen v februarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh