Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Barbara Celjska

Za vas piše:
Kristina Vrčon Jejčič
Objava: 25. 01. 2023 / 12:43
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Barbara Celjska
Mavrica
Ilustracija: Polona Kosec

Barbara Celjska

Ste že bili kdaj na Celjskem gradu? Ali veste, da prav iz Celja izhaja ena največjih srednjeveških vladaric? To je Barbara Celjska, rojena okrog leta 1392. Postala je kraljica Ogrske, nemških dežel in Češke – torej večine Evrope tistega časa.

Ali ste že bili na Celjskem gradu? FOTO: Shutterstock

Gotovo dekleta kdaj sanjate, da bi bile princeske, fantje pa princi. 

A res ne vem, če bi vam bilo njihovo odraščanje všeč. Dnevi plemiških otrok se bili namreč zapolnjeni z različnimi šolanji: učenjem ročnih del, umetnosti, jezikov, jahanja, protokola, igranja na inštrumente … Starše so videli le za kratek čas, vzgajale so jih pestunje. 

Pogosto so otroci plemičev zelo mladi zapustili svoj dom, saj so jih zgodaj zaročili ali poslali v uk k drugemu plemiču in tako utrjevali politične vezi med družinami. No, bi še hoteli biti plemiškega rodu?
Tudi Barbaro je oče Herman zaročil s kraljem Sigismundom Luksemburškim, ki je bil od nje veliko starejši. Sigismund in Barbara sta se poročila leta 1405.

Si lahko predstavljaš, da je bila komaj trinajstletna kronana za ogrsko kraljico? A kljub mladosti je Barbara hitro obveljala za sposobno vladarico. Govorila je več jezikov, znala odločno voditi svoje podložnike ter se odlično znašla v diplomaciji.
Barbara in Sigismund sta leta 1408 skupaj ustanovila znameniti viteški red, imenovam Zmajev red. Naloga članov reda je bila, da so zvesti kraljevi družini ter branijo krščanstvo. Barbara je kljub drugačnim trditvam nekaterih zgodovinarjev vse življenje branila krščanstvo in ostala povezana s kartuzijani.

Ko je bil Sigismund izvoljen za nemškega kralja, je Barbara postala nemška kraljica.

Po kronanju sta se udeležila cerkvenega koncila v Konstanci. Zgodovinski viri ju označujejo kot izjemno sposoben, vpliven in lep vladarski par.
Ali veš, da Sigismund ni imel stalnega gradu, iz katerega bi vladal? Njegov dvor je bil potujoč. Šel je tja, kjer so se v deželi pojavili nemiri ali je bila potrebna njegova prisotnost. Barbara ga je velikokrat na teh poteh spremljala, tudi na vojaške pohode, kot kraljica pa je urejala življenje na dvoru. Barbara je bila očitno zelo sposobna, saj ji je mož dovolil, da mu je pomagala pri vladanju. Ko je Sigismund presodil, da bi moral biti v kakšnem delu kraljestva bolj prisoten, je tja poslal Barbaro, da je vladala.
Barbara je veliko potovala po vseh treh kraljestvih. Dopisovala si je z drugimi vladarji in cerkvenimi dostojanstveniki ter jih gostila na svojem dvoru.

Barbara Celjska je na potovanjih velikokrat spremljala svojega moža Sigismunda. Ilustracija: Polona Kosec

Po moževi smrti je Barbara izgubila svoj vpliv.

Ob koncu življenja je živela na Češkem v gradu Melnik, kjer je šestdeset let stara tudi umrla. Pokopana je bila v stolnici sv. Vida v Pragi. Žal njen grob ni več ohranjen.
V letih po njeni smrti so se o njej začele pojavljati slabe govorice in zgodbe, ki so jih širili predvsem njeni politični nasprotniki, saj so se želeli polastiti njenega neizmernega bogastva. Si že slišal za Črno kraljico? To ime naj bi Barbari dali zato, ker se je po moževi smrti oblačila samo v črna oblačila.
Barbara je bila izjemna vladarica, saj je s svojim čutom za pogajanja preprečila marsikatero prelivanje krvi in je lahko v navdih tudi danes mladim, še zlasti dekletom, ki jih zanima politika ali diplomacija.

Članek je bil objavljen v februarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh