Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva

Za vas piše:
Alja Repnik
Objava: 02. 04. 2024 / 18:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 19:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva
Bistveno poslanstvo društva vidimo v povezovanju med posamezniki in v izobraževanju glasbenikov. FOTO: splet

Občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva

V nedeljo, 3. marca, je v prostorih Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani potekal občni zbor Slovenskega Cecilijinega društva. Predstavljeno je bilo delovanje društva v letu 2023 in načrti za letošnje leto.

V preteklem letu smo ponovili razpis za odličja in priznanja Slovenskega Cecilijinega društva. Obdelali smo prijave, prejete v letih 2022 in 2023 in oblikovali ter natisnili listine. Na razpis se je v obeh letih skupaj odzvalo pet župnij, ki so skupaj predlagale 75 prejemnikov priznanj in sedem prejemnikov odličij. Nekaj predlogov za prejem odličij smo prejeli tudi s strani drugih posameznikov, aktivnih na področju cerkvene glasbe. Priznanja bodo poslana predlagateljem v prihodnjih tednih, odličja pa bodo podeljena javno ob letošnjem Dnevu slovenskih cerkvenih glasbenikov.

Odličja Slovenskega Cecilijinega društva bodo podeljena javno ob letošnjem Dnevu slovenskih cerkvenih glasbenikov.

Društvo v Vojniku je 18. novembra 2023 izvedlo Dan slovenskih cerkvenih glasbenikov, na katerem smo se posebej posvetili delu z mladinskimi in otroškimi pevskimi zbori. Dan smo začeli s predavanji o vokalni tehniki, orgelskem liturgičnem orglanju ter vodenju otroških in mladinskih zborov, za tem je potekala demonstracijska pevska vaja z otroškim zborom Hozana iz Vojnika. Spoznali smo sakralni repertoar za otroške in mladinske zbore, razpravljali o pomenu sakralnega zborovskega petja in njegovem vplivu na družbo ter prisostvovali odprti vaji mešanega pevskega zbora Forte iz Vojnika. 

Vzporedno sta potekali individualni delavnici liturgičnega orglanja ter pevske tehnike za cerkvene pevce. Dan smo zaključili s koncertom pevskih zasedb dekanije Nova Cerkev. Ob zanimivem dnevnem dogajanju je bilo dovolj časa tudi za medsebojno srečanje in klepet. Za ta projekt je društvo na razpisu Javnega sklada za kulturne dejavnosti prejelo tudi finančno podporo.

Eden od večjih izzivov, s katerim se društvo sooča, je najti kar najbolj učinkovite načine obveščanja javnosti o lastnih dejavnostih. V lanskem letu je bila nadgrajena dejavnost društvene strani Facebook, trenutno poteka tudi priprava na obnovo spletne strani. V tekočem letu si prizadevamo ohraniti in še izpopolniti objavo novih aktualnih vsebin na spletu. Z izpopolnjevanjem in nadgradnjo načinov obveščanja si društvo želi predvsem privabiti nove aktivne člane.

Na občnem zboru je bilo slišati tudi veliko zanimivih predlogov za prihodnje delovanje društva.

Na občnem zboru je bilo slišati tudi veliko zanimivih predlogov za prihodnje delovanje društva. Eden izmed njih je vzpostavitev javnega portala za postavljanje cerkvenoglasbenih vprašanj in odgovorov. Cerkveni glasbeniki, zborovodje, organisti in drugi bi se tako ob morebitnih težavah ali nejasnostih lahko obrnili na društvo s konkretnimi vprašanji, društvo pa bi zagotovilo strokovne sodelavce, ki bi na to odgovarjali. S tem bi izobraževalni namen društva postal dostopen zainteresiranim posameznikom, ne samo v času izvedbe delavnic in dogodkov, temveč skozi celotno leto.

V letošnjem letu društvo načrtuje kar nekaj aktivnosti. Ponovno bo objavljen razpis za podelitev priznanj Cecilijinega društva in želimo si čim večjega odziva župnij. Že tradicionalno načrtujemo izvedbo Dneva slovenskih cerkvenih glasbenikov, ki bo v soboto, 16. novembra, v Ljubljani. Prizadevamo si za vzpostavitev rednega sodelovanja s Slovensko škofovsko konferenco in orglarskimi šolami. Sodelujemo tudi pri pripravi nove slovenske cerkvene pesmarice.

Bistveno poslanstvo društva vidimo v povezovanju med posamezniki in v izobraževanju glasbenikov. Želimo si izboljšati dostopnost informacij, ki jih društvo lahko nudi, in postati vezni člen med organizacijami in posamezniki, ki jih družijo enaki ali podobni interesi. Vabimo vse glasbenike, ki ste vpeti v cerkevnoglasbeno dogajanje, da se nam pridružite, izrazite morebitne ideje ali pa želite z nami aktivneje sodelovati. Še naprej se bomo trudili iskati nove načine za povezanost med vsemi, ki nas druži ljubezen do cerkvene glasbe. Sveta Cecilija – prosi za nas!


Članek je bil objavljen v reviji Cerkveni glasbenik (1/2024).

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh