Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pazi, da ne boš podaril bodoče smeti!

Za vas piše:
Alenka Bahovec
Objava: 16. 11. 2022 / 14:51
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pazi, da ne boš podaril bodoče smeti!
Najst

Pazi, da ne boš podaril bodoče smeti!

Jesen povezujemo s pobiranjem pridelkov, občudovanjem obarvanih dreves ... V trgovinah pa hitro začnejo prehitevati in polniti police z božičnimi okraski in predlogi za darila ter številnimi popusti. Ušesa nam polnijo obljube, kako potrebujemo samo še ta nakup za srečno življenje. Čeprav nazadnje pristane v kotu, da se na njem nabira prah, in kmalu konča v smeteh.

Prispevek v celoti je bil objavljen v reviji Najst.

V odlomku iz molitve za našo zemljo papeža Frančiška se obračamo na Boga Stvarnika:

»Ozdravi naše življenje, da bomo svet varovali, ne pa ropali, da bomo sejali lepoto, ne pa onesnaževali in uničevali.«

Vabim te, da narediš majhen korak na poti »ozdravljenja« in »sejanja lepote« na področju zmanjševanja kopičenja stvari. Zelo so mi všeč drugačne izbire za darila. Upam, da te s spodaj napisanimi zbranimi predlogi prepričam, da tudi sam za letošnje praznike in rojstne dneve ne podariš »bodoče smeti«. Raje podari čas ali novo izkušnjo:

  • Kupi vstopnico za skupen ogled predstave, koncerta, filma, muzeja, galerije ali tekme.
  • Povabi obdarovanca na piknik, kavo, tortico, pico, skuhaj večerjo.
  • Organiziraj izlet v naravo ali ogled kakšnega lepega kraja ali skupno športno aktivnost, kot je sankanje, drsanje, kolesarjenje ...
  • Če se vas pri pripravi darila poveže več, lahko skupaj podarite tečaj plesa, kuhanja, tujega jezika, udeležbo na duhovnem vikendu ali pa aktivnost za celo skupino, kot je obisk sobe pobega, raftanje, bovling, degustacija.
  • Vzemi si čas in pripravi doma izdelano darilo: marmelado, vloženo zelenjavo, krhlje, piškote, mešanico začimb, zeliščno sol, mešanico za čaj, vročo čokolado, dišečo blazinico iz sivke, pletene nogavice, doma narejene izdelke za nego, podtaknjenec iz svoje sobne rastline ...
  • Starše boš zagotovo razveselil z bonom za čiščenje kopalnice, košenje trave, pomivanje oken ...
  • Izdelaš lahko voščilnice z lepo mislijo. Ali napišeš citat iz Svetega pisma ‒ na spletni strani biblija.net lahko iščeš po ključnih besedah. Potrudi se za bolj osebno besedilo voščila, lahko omeniš lepe skupne spomine, dobre lastnosti, dodaš dobro šalo. Če imaš talent, napiši pesem ali naslikaj sliko.
  • Za darilo lahko pripraviš tudi seznam predvajanja dobrih skladb, kratkih filmčkov, urediš slike v (spletni) album, zbirko spodbudnih misli, preizkušenih receptov ...
  • Če pa res ne moreš brez nakupovanja stvari, se lahko odločiš za dobrodelno darilo in pripraviš darilo za nekoga, ki res nekaj potrebuje (npr. akcije Miklavževi angelčki, Božiček za en dan, Anina zvezdica ...).

Prispevek v celoti je bil objavljen v reviji Najst (8/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh