Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po padcu se poberem

Za vas piše:
Marina Vidmar
Objava: 04. 05. 2022 / 12:42
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po padcu se poberem
Mavrica
Kako se pobrati po padcu? FOTO: Unsplash

Po padcu se poberem

Vsi otroci doživljajo težke trenutke. Povsem normalno je, da ob podobnih dogodkih najprej čutimo veliko žalost, jezo, razočaranje, nemoč, lahko tudi obup.

Tinetu gre že vsa leta v šoli zelo težko. Veliko se uči, starši mu pomagajo, vendar je imel kljub temu na koncu sedmega razreda preveč negativnih ocen, zato ga čaka ponavljanje razreda. Kakšna krivica! Toliko se je učil vse leto, pa mora ponavljati. Jezen je in razočaran nad sabo: »Kakšna zguba sem.«

13-letna Ana že sedem let trenira ples. Ko pleše, se počuti neizmerno svobodna in srečna. Nekega dne pa skupaj s svojimi starši doživi prometno nesrečo, v kateri se hudo poškoduje. Zdravniki ji povedo, da bo okrevanje trajalo vsaj eno leto. Ko to izve, ima občutek, da se je njen svet podrl. Toliko časa ne bo mogla plesati. Čisto je obupana.

Ob hudi preizkušnji se otrok včasih počuti povsem obupano. FOTO: Unspalsh

Petošolec Jani je zelo navezan na svojega dedka. Ko je bil majhen, ni hodil v vrtec, ampak je najlepša leta preživel na dedkovi kmetiji. Nekega dne mu mama pove žalostno novico. Dedka ni več. Dočakal je lepo starost 85 let, zdaj pa ga je Bog poklical k sebi. Jani je čisto iz sebe. Njegov obraz zalijejo solze. Nikoli ni pomislil, da bo dedek nekoč odšel.

Verjetno si tudi ti že doživel kaj podobnega. Ko se vsa ta močna čustva čez čas pomirijo, pa je od nas odvisno, kaj bomo storili: bomo pustili, da nam slaba izkušnja vzame moč in voljo? Se bomo zaprli v svojo bolečino? Ali pa bomo sprejeli, kar se je zgodilo, vstali in šli naprej?

Od nas je odvisno, kaj bomo storili.

Življenje je zanimiva dogodivščina, izjemno potovanje, na katerem raziskujemo, rastemo, se učimo! Koliko lepega doživimo v naravi, med ljudmi, ki nas imajo radi, v dejavnostih, ki so nam všeč, npr. v športu, umetniškem ustvarjanju ... V življenju doživimo veliko veselja, a prikrade se tudi kakšna težka izkušnja: bolezen, nesreča, smrt ljubljene osebe, velik neuspeh, lahko tudi revščina in pomanjkanje.

Kaj storiti, ko se nam zgodi kaj hudega?

Preizkušnje so boleče in nihče si jih ne želi, vendar lahko iz njih potegnemo kaj dobrega: postanemo močnejši, pogumnejši, bolj sočutni do sebe in drugih, naučimo se kaj novega, npr. da neke napake ne bi več ponovili in kako bi ravnali, če bi se še enkrat znašli v podobni situaciji ... Bog, ki nas je ustvaril, nas neskončno ljubi in nam želi, da smo srečni. Prav zato nam daje tudi notranjo moč, da se po padcih poberemo in kaj naučimo.

Ko se nam zgodi kaj hudega, se moramo iz preizkušnje nekaj naučiti. FOTO: Unspalsh

Kje najdemo notranjo moč, da se poberemo?

  • V pogovoru z osebo, ki ji lahko zaupamo in nas opogumlja in spodbuja.
  • V pogumnem razmišljanju in ravnanju:
    • sprejmemo, kar se je zgodilo, saj tega ne moremo spremeniti – pustimo preteklost,
    • se spomnimo, da nas Bog nikoli ne preizkuša preko naših moči,
    • razmislimo, kaj smo se iz te izkušnje naučili novega in se za to Bogu zahvalimo,
    • uporabimo svojo izkušnjo, npr. da pomagamo ljudem, ki so se znašli v podobni situaciji,
    • postavimo si nove cilje in gremo pogumno naprej.
  • V molitvi, ko Boga prosimo, naj nam v težki preizkušnji stoji ob strani.

Božja beseda za hude čase

Vabimo te, da se citate spodaj naučiš na pamet »za hude čase«. Pomagali ti bodo, da se pobereš.

Vrzi svoje breme na GOSPODA, on bo skrbel zate, nikoli ne bo dopustil, da bi pravični omahnil. (Ps 55,23)

Njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. (Rim 8,28)

Bog pa je zvest in ne bo dopustil, da bi bili preizkušani čez svoje moči. (1 Kor 10,13)

Blizu je GOSPOD tistim, ki so skrušenega srca, in tiste, ki so potrtega duha, rešuje. Veliko nesreč zadene pravičnega, a iz vseh ga GOSPOD rešuje. (Ps 34, 19-20)

Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. (Iz 41,10)

Prispevek je nastal za majsko številko revije MavricaRevijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28 ali na spletni strani Mavrice. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh