Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prilika o izgubljenem sinu

Za vas piše:
Martin Zlobko
Objava: 27. 08. 2022 / 23:06
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2022 / 23:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prilika o izgubljenem sinu
Mavrica
Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je ožível. ILUSTRACIJA: Bojana Dimitrovski

Prilika o izgubljenem sinu

»Neki človek je imel dva sina. Mlajši med njima je rekel očetu: ›Oče, daj mi delež premoženja, ki mi pripada!‹ In razdélil jima je imetje. Čez nekaj dni je mlajši sin spravil vse stvari skupaj in odpotoval v daljno deželo. Tam je z razuzdanim življenjem pognal svoje premoženje.

Ko je vse zapravil, je v tisti deželi nastala huda lakota in začel je trpeti pomanjkanje. Šel je in se pridružil nekemu meščanu tiste dežele, ki ga je poslal na svoje posestvo past svinje. Želel se je nasititi z rožiči, ki so jih jedle svinje, pa mu jih nihče ni dal. 

Šel je vase in dejal: 'Koliko najemnikov mojega očeta ima kruha v obilju, jaz pa tukaj umiram od lakote. Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.' 

In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: 'Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.' Oče pa je naróčil svojim služabnikom: 'Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je ožível; bil je izgubljen in je najden.' In začeli so se veseliti. (Prim Lk 15,1-32)

Zakaj je Jezus povedal to priliko?

Evangelij o izgubljenem sinu oziroma o usmiljenem očetu je verjetno eden bolj znanih evangelijev. Zakaj? Ker nam želi povedati, kako zelo usmiljen je do vsakega izmed nas nebeški Oče – Bog. Kako ljubeče gleda na nas! Kako nas ima rad!

Tudi mi vedno najdemo mesto v Očetovem naročju, kot ga je dobil mlajši sin.

Tudi mi smo dostikrat podobni mlajšemu sinu. In tudi mi vedno najdemo mesto v Očetovem naročju, kot ga je dobil mlajši sin.

Zakaj je Oče bil tako vesel sina, ki je vse zapravil?

Ker je njegov Oče. In ker se je mlajši sin pokesal svojega napačnega načina življenja (= svojih grehov), zato je bil oče tako zelo vesel, ko se je vrnil domov. Želel je začeti bolje in znova.

Jezus te vabi k sveti spovedi

Novo šolsko leto je odlična priložnost, da začnemo z novimi navadami. Tudi dobra spoved ob začetku šolskega leta je odličen začetek!

Molitev

Dobri Jezus, daj, da bomo vedno znova radi prihajali v Očetovo naročje, ki je ena sama ljubezen. Vedno nas ima rad, saj smo njegovi otroci. Amen.

Članek je bil objavljen v septembrski številki revije Mavrica. Vabljeni, da tukaj prelistate revijo. Nanjo se lahko naročite prek naše spletne strani ali narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh