Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Recept: Burgerji

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 25. 10. 2021 / 13:18
Oznake: Mavrica
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 12:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Recept: Burgerji
Tudi hamburger je lahko zdrava hrana, če ga pripravimo iz dobrih, domačih surovin. FOTO: Valentina Smej Novak

Recept: Burgerji

Tokrat bomo s hrano potovali v Združene države Amerike. Kdo ne pozna hamburgerja? Te jedi se danes drži sloves hitre prehrane, toda njena zgodovina je popolnoma drugačna.

Začenja se pred stoletji, ko so mame nemških izseljencev pripravljale skromno jed iz mletega mesa in kruha, ki so jo v spomin na pristanišče Hamburg, od koder so odrinili čez veliko lužo, poimenovali hamburger.

Prvič so ga kot »streetfood«, ulično hrano, predstavili na svetovni razstavi v St. Louisu leta 1904, in to ob kornetih, kikirijevem maslu in sladkorni peni, vsemu tistemu, kar otroci še danes radi jedo.

Naredimo jih iz iz dobrih, domačih surovin

Zdaj pa še tolažba: vsa »hitra hrana« je zdrava, če je pripravljena počasi, doma, iz dobrih, domačih surovin. Zato vam tu ponujamo tudi recept za domače štručke - če boste imeli dovolj časa, jih specite sami, sicer pa se bodo dobro obnesle tudi žemljice iz bližnje pekarne: lahko izberete polnozrnate, koruzne, ajdove, ržene bombetke. Pa še nekaj se bo tokrat izkazalo kot zelo uporabno: model za krofe. Z njegovo pomočjo bodo naši burgerji lepe, pravilne oblike.

Sestavine za burger štručke (8-10)

  • 400 g namenske moke za krofe
  • 200 g moke za kruh
  • 2 žlici sladkorja
  • 1,5 žličke soli
  • 7 g suhega kvasa (ali 25 g svežega)
  • 2,5 dl vode
  • 0,5 dl mleka
  • 35 g masla
  • 2 ražvrkljani jajci
  • sezam ali mak (po želji)

Moko, sladkor, sol in kvas skupaj premešamo v skledi. Nato skupaj segrejemo vodo, mleko in maslo ter dodamo obe jajci, le eno žlico razžvrkljanega jajca prihranimo za premaz štručk. Mešanico dodamo k moki in s pomočjo kljukastega nastavka samostoječega mešalnika ali pa kar z rokami zamesimo čvrsto, elastično testo. Vzhaja naj na toplem približno 40 minut, da naraste na dvojno prostornino. Testo pregnetemo in oblikujemo 8 do 10 kroglic. Položimo jih na pekač, kjer naj pokrite vzhajajo še 20 minut.

Doma narejene štručke za hamburgerje. FOTO: Valentina Smej Novak

Pečico razgrejemo na 200 stopinj, na dno pečice pa postavimo pekač z vrelo vodo, ki bo med peko izparevala. Štručke premažemo s preostalim jajcem in jih pečemo na srednji rešetki 15 minut.

Sestavine za 4 burgerje

  • 600 g mletega govejega mesa (najbolje mešano pleče in bržola)
  • 4 burger štručke
  • 4 rezine topljenega sira
  • listi zelene solate
  • 1 paradižnik
  • 2 večji kisli kumarici
  • sol in poper
  • olje za popekanje
  • majoneza in kečap

Meso damo v skledo, ga pregnetemo, temeljito solimo in po želji popramo. Dobro pregnetemo z vilicami, da dobimo kompaktno, a še vedno rahlo maso.

Burgerje oblikujemo v modelčkih ali na roko.

Če delamo na roko, maso razdelimo na 4 dele ter iz vsakega oblikujemo rahlo kroglico. Položimo jo na nežno naoljeno desko in s spodnjo stranjo dlani nežno pritisnemo, da dobimo željeno debelost burgerja. Če uporabljamo modelčke, obod za krofe položimo na naoljeno desko in vanj naložimo mesno maso. Z vilico maso enakomerno poravnamo - ̶debelina burgerja naj bo približno 1,5 cm.

Uporabimo model za krofe, da bodo naši burgerji lepe, pravilne oblike. FOTO: Valentina Smej Novak

Paradižnik in kumarice narežemo na tanke rezine. Oplaknemo in osušimo še solatne liste.

Štručke po dolgem prerežemo na pol in jih, če želimo, popečemo na žaru, da zadišijo. Na spodnji del štručke položimo list solate.

Dobro segrejemo težko ponev, v katero smo vlili malo olja. Burgerje položimo na vročo ponev (pazljivo), nato jih pustimo 4 minute pri miru, da lepo zakrknejo, zatem jih s pomočjo lopatke obrnemo in narahlo potlačimo. Zdaj nanje položimo rezine sira in jih pečemo 4 minute še na drugi strani, da se sir lepo stopi.

Obložimo burger z dodatki po svoji izbiri. FOTO: Valentina Smej Novak

S pomočjo lopatke vzamemo burgerje iz ponve in jih položimo na obložene štručke. Na vrh sira položimo še rezine paradižnika in kumaric, pokrijemo in skoz in skoz prepičimo z dolgim zobotrebcem, da ohrani obliko.

Po želji lahko v burger dodamo majonezo ali kečap, tem dodatkom se pri hamburgerjih težko izognemo :).

Članek je bil napisan za novembrsko številko revije Mavrica, 3/2021, ki osrednjo temo namenja skromnosti. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh