Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Red brez napake in njegova dediščina v Sloveniji

Objava: 15. 06. 2023 / 17:56
Oznake: SLO magazin
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2023 / 18:10
Red brez napake in njegova dediščina v Sloveniji
Nekdanja kartuzijanska gotska cerkev v Pleterjah je danes dostopna za oglede in obiske, saj kartuzijani uporabljajo novozgrajeno cerkev znotraj samostanskega obzidja. FOTO: Gorazd Bence.

Red brez napake in njegova dediščina v Sloveniji

Slovenija je, kar zadeva kartuzijanske samostane, posebna. Na majhnem geografskem območju so bile namreč ustanovljene kar štiri kartuzije: Žiče, Jurklošter, Bistra in Pleterje. Za primerjavo: na Hrvaškem se kartuzijani niso naselili, na Madžarskem sta bili ustanovljeni dve kartuziji, v Avstriji tri, v Italiji kot eni od dveh matičnih dežel reda pa jih je bilo seveda več. Prva kartuzija je bila na ozemlju sedanje Avstrije ustanovljena več kot 160 let, na ozemlju sedanje Madžarske pa skoraj 180 let pozneje kot na ozemlju današnje Slovenije.

Še več, v času ustanovitve obeh prvih kartuzij v sosednjih dveh deželah so pri nas delovale že kar tri. Z drugimi besedami: kartuzija Žiče, ki je bila po zadnjih raziskavah ustanovljena v letu 1151, je bila prvi samostan kartuzijanskega reda zunaj romansko govorečega dela tedanjega rimsko-nemškega cesarstva. Slovenija pa je v kartuzijanskem svetu pomembna tudi danes, saj je ena od le dvanajstih držav, v katerih še vedno deluje samostan najstrožjega meniškega reda v Katoliški cerkvi.

Žička kartuzija

Kartuzija Žiče, ki jo je ustanovil štajerski mejni grof Otokar III. iz rodbine Traungau, ima v zgodovini kartuzijanskega reda izjemno pomembno vlogo ne le zaradi svoje presenetljivo zgodnje ustanovitve, marveč tudi zato, ker se je v času velike cerkvene shizme po pomenu izenačila z Veliko kartuzijo. V skladu s politično opredelitvijo posameznih dežel je namreč tedaj do razkola prišlo tudi znotraj kartuzijanskega reda. Generalni prior reda je podprl a...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh