Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je z duhovnimi vajami med epidemijo?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 05. 2021 / 10:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 20:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je z duhovnimi vajami med epidemijo?
Izvajanje duhovnih vaj združuje gostinsko in turistično dejavnost ter kolektivno uresničevanje verske svobode z izobraževanjem, zato je organizator ali odgovorna oseba dolžan spoštovati vsa navodila za te dejavnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Kako je z duhovnimi vajami med epidemijo?

Pred vrati je poletje, čas počitnic in dopustov, ki ga mnogi radi izkoristijo tudi za duhovni oddih. Seveda pa razmere, prilagojene epidemiji novega koronavirusa in z njo povezanim ukrepom, tudi od organizatorjev duhovnih vaj in drugih dogodkov, ki predvidevajo prenočitev udeležencev na kraju dogajanja, zahtevajo dosledno spoštovanje in upoštevanje vseh državnih odlokov, navodil škofov in priporočil NIJZ za gostinsko in turistično dejavnost v času epidemije covida-19.

Za uresničevanje ukrepov je odgovoren zakoniti zastopnik pravne osebe, ki nudi omenjene storitve, je pojasnil generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Tadej Strehovec.

»Če ni mogoče zagotoviti upoštevanja vseh predpisov in priporočil, predlagamo, naj dogodek prestavijo na ugodnejši čas.«

Izvajanje duhovnih vaj združuje gostinsko in turistično dejavnost na eni ter kolektivno uresničevanje verske svobode z izobraževanjem na drugi strani, zato je organizator ali odgovorna oseba dolžan spoštovati vsa navodila za te dejavnosti. Domovi duhovnosti in drugi nastanitveni objekti lahko obratujejo le ob doslednem izpolnjevanju vseh veljavnih predpisov in priporočil NIJZ na podlagi veljavnih odlokov, je zapisano v navodilih Slovenske škofovske konference (SŠK).

Upoštevanje dveh odlokov

Odgovorna oseba mora pri organizaciji del upoštevati odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, NIJZ pa redno posodablja smernice za posamezne dejavnosti, TUKAJ so navedene za turistično dejavnost, ki veljajo tudi za nastanitvene objekte v lasti Katoliške cerkve (domovi duhovnosti, samostani in drugi objekti, namenjeni prenočevanju gostov).

 »Če ni mogoče zagotoviti upoštevanja vseh predpisov in priporočil, odgovornim osebam ali organizatorjem predlagamo, naj dogodek prestavijo na ugodnejši čas.« FOTO: Tatjana Splichal

»Če ni mogoče zagotoviti upoštevanja vseh predpisov in priporočil, odgovornim osebam ali organizatorjem predlagamo, naj dogodek prestavijo na ugodnejši čas oziroma na obdobje, ko se bodo razmere glede epidemije umirile in bo možno varno izvajati duhovna srečanja in druge dogodke s predvideno prenočitvijo udeležencev,« pojasnjuje dr. Tadej Strehovec.

info@rkc.si 

e-naslov za sporočanje morebitnih uvedenih inšpekcijskih postopkov

Kot dodaja, je za vprašanja o izvajanju verske ali duhovne vzgoje in izobraževanja treba upoštevati veljavni odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v državi, v pomoč pa so lahko tudi smernice SŠK, pripravljene na podlagi veljavnega odloka. »V primeru morebitnih uvedenih inšpekcijskih postopkov nemudoma sporočite na SŠK po e-pošti info@rkc.si,« še opozarja Strehovec.

Nalaganje
Nazaj na vrh