Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Še to potrebujem!

Za vas piše:
Helena Brataševec
Objava: 26. 10. 2023 / 10:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Še to potrebujem!
Ilustriral: Miha Ha

Še to potrebujem!

Vsak dan nas oglasi prepričujejo: Še to rabiš! Še sem moraš iti! Še to moraš kupiti! Še to se moraš naučiti!

Pa boš tako srečen in nasmejan kot ljudje v oglasih, ki se nam prikazujejo na obcestnih panojih, zaslonih, televiziji, revijah, ob nalaganju igric, branju člankov... Potiho se primerjamo z najlepšo ali najbolj priljubljenim v razredu … in naš obraz se potegne navzdol.

POTREBUJEM VSE

Razkošne Benetke, tropski Maldivi, nori New York, zasanjana Irska … Vse to moramo videti, da si razširimo obzorja.
Oprema za potapljanje, električni skiro in sobno kolo, čelada za enduro … To moram kupiti, da bom lahko »športal«.
Kvačkati, obvladati še 2 tuja jezika, razumeti gibanje vetrov ob ekvatorju, poznati modne oblikovalce … To je splošno znanje, brez tega ne gre.
Kvalitetne barvice, usnjeni (!) šolski copati, žemljica iz eko moke in najkvalitetnejše milo … Paziti moram na svoje zdravje!

Da se razumemo! Znanje, spoznavanje sveta, gibanje in zdravje so pomembni. Če se ne bi učili, raziskovali in opazovali, »bi še vedno živeli v jami«, me je v otroštvu k učenju spodbujal moj tata. Kakovostna hrana je zdravilo, skrbno izdelana oblačila in kozmetika pa odsevajo skrb zase in za okolje. Dobro izobražen človek razvozlava vzroke (npr. zakaj reke poplavljajo) in se trudi izboljšati svet in sebe; bolje razume ljudi, s svojim spretnostmi razveseljuje druge in je bolj samozavesten.

Kaj pa tebe zares naredi srečnega? Ilustriral: Miha Ha

KAJ PA OSTALI?

Kaj pa ljudje, ki si ne morejo privoščiti potovanj, so bolni, živijo nekje daleč sredi Mongolije in ne bodo nikoli vedeli, kdo je Primož Roglič ali kako rastejo korale? So zato nesrečni? Sošolka, ki uporablja navadno zobno pasto in ne ekološke – so zato njeni zobje umazani? Ali tekač, ki nima najboljših tekaških copat, ne more doseči rekorda? No, pa si poglej, kdo je Darko Đurić! Preberi si kaj o otroštvu trdobojca Dejana Zavca! Koliko junakov, ki so trenirali v sintetični opremi, na domačem dvorišču, brez zeliščne sončne kreme z zaščitnim faktorjem 50 …, in vendar danes plakati z njihovo podobo visijo na najbolj prometnih ulicah sveta.

Svetovno znani športniki, spletni vplivneži in voditelji, mega bogataši in raziskovalci so v svojem življenju najprej iskali srečo. Tako kot moja ostarela soseda, ki kleklja ornamente za cerkveni oltar, kot tvoj najmlajši bratec, ki se pride pocrkljati k staršema v posteljo, in kot jaz, ki hvaležna gledam svoje otroke odraščati.

Vsi iščemo zadovoljstvo, notranji mir in potrditev soljudi. Materialne dobrine in doživetja so debela zavesa, za katero se skriva resnični vzrok za srečno življenje: zavest, da te ima nekdo rad, da si ljubljen otrok, da si na svet prišel točno ti in ne neka druga oseba istih staršev; da si prišel sem z namenom. Čeprav nisi najbolj priljubljen v razredu in živiš le v skromnem stanovanju, si lahko srečen: NEKDO te ima tako rad, da te je poklical v življenje in vate položil vse potrebno, da dosežeš duhovno blagostanje in večno veselje v nebesih. In za to ne potrebuješ ničesar velikega v materialni obliki. 

Da bo tvoja sreča res zvrhana, je potrebno »le«, da dodaš svoj delež in košček: da razvijaš svoje talente (v eko ali sintetični majici), da jih uporabiš v svoje dobro in v dobro soljudi (v najnovejših najkicah ali v telovadnih iz supermarketa). Ja, vsak je svoje sreče kovač!

Poklical sem te po imenu: Moj si! (Iz, 43,1)

Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse drugo vam bo navrženo. (Mt 6, 33)

Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. (Rim, 8, 8)

GOSPOD je na moji strani, ne bom se bal nikogar. (Ps 118, 6)

›Večja sreča je dajati kakor prejemati.‹« Apd 20,35

Gospodu pravim: »Ti si moj Gospod, moja sreča, ničesar ni nad tabo.« Ps 16,2

Kaj te osrečuje?

Timotej, 7 let
Osreči me, kadar mi nekaj dobro uspe in kadar z očijem nekaj počneva skupaj.

Rozalija, 5 let
Srečna sem, ko se vozim s kolesom. Lepo mi je, ko skupaj beremo knjige.

Lovro, 6 let
Mene osrečuje, da grem na Oratorij, v šolo in ko pride na obisk sestrična Lana.

Samo, 10 let
Mene osrečuje igranje košarke in kolesarjenje.

Članek je bil objavljen v novembrski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše! 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh