Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skutni njokci in bolonjska omaka

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 27. 04. 2024 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2024 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skutni njokci in bolonjska omaka
FOTO: Krištof Koman

Skutni njokci in bolonjska omaka

To kosilo je hitro, enostavno, »brez komplikacij«, a obenem neverjetno slastno, hranljivo in dovolj nasitno. Tile skutni njoki so pripravljeni najbolj hitro, kot je sploh mogoče, bolonjska omaka pa je … z vsako dodatno minuto kuhanja/pogrevanja bolj sijajnega okusa. Zapisan je recept za 4 osebe, ampak mi jo vedno delamo v dvakratni količini, da jo imamo še kdaj za k testeninam ali za lazanjo. Pa dober tek!

Skutni njokci 
500 g pasirane skute
150 g ostre moke in še približno 50 g za delovno površino
1 žlička soli

  • V skledo damo skuto, jo solimo, po potrebi malo pretlačimo, nato zmešamo z moko. 
  • Na hitro zgnetemo skupaj, da se sestavine lepo sprimejo skupaj. 
  • Manjši del testa oblikujemo v dolg svaljek, nato narežemo na njokce. Dobro pomokane polagamo na desko, vendar pazimo, da se ne dotikajo drug drugega.
    Testo oblikujemo v svaljke in jih narežemo. FOTO: Krištof Koman
  • V loncu zavremo slano vodo in njoke postopno vstavljamo v krop (najlažje gre kar s penovko, da nas vrela voda ne opeče). 
  • Ko po minuti priplavajo na površje, jih kuhamo še minuto dlje, nato jih poberemo iz vode in postrežemo z omako ... Nato ponovimo z ostalimi njoki, da skuhamo vse. 

Nasvet: Pri nas dolg svaljek testa imenujemo »kačice«, te pa narežemo na »povštrčke«. Tako jih je nekoč poimenovala najmlajša, ko je pri komaj 5 letih že oblikovala te prikupne njoke. Niso primerni za zamrzovanje, kot so krompirjevi, ampak priprava je smešno hitra in res preprosta, tako da jih naredimo skoraj mimogrede.

Bolonjska omaka 
2 korenčka, večja čebula, 5 žlic olja
večje steblo zelene ali četrt gomolja zelene
2 pločevinki paradižnika
sol, poper
0,5 kg mletega mešanega mesa
pol kozarca rdečega vina ali žlica kisa
5 žlic paradižnikove mezge
pol skodelice mleka


  • Zelenjavo narežemo na drobno, liste zelene prihranimo, vse ostalo pa stresemo v lonec, prilijemo olje in začnemo pražiti. Precej pogosto mešamo in nad blagim ognjem pražimo 10 minut. Pri tem zelenjava precej upade. 
  • Dodamo meso, pražimo dalje, da meso posivi. Prilijemo vino ali kis. Zatem gre v lonec paradižnik iz pločevinke in še v mezgi, prilijemo vodo, zavremo.
    Mletemu mesu dodamo paradižnikovo mezgo. FOTO: Krištof Koman
  • Kuhamo odkrito z rahlim brbotanjem 1 uro (do 3 ure), sem in tja dodamo vodo in pomešamo. Prav pri koncu prilijemo mleko, zavremo, postrežemo z njoki in solato.

Članek je bil objavljen v majski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh