Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni obredi v Buenos Airesu

Za vas piše:
Gregor Batagelj
Objava: 05. 03. 2024 / 18:02
Oznake: Naša luč
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 09:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočni obredi v Buenos Airesu
Msgr. Anton Orehar vodi češčenje sv. Križa na veliki petek 1957. FOTO: Fototeka Rafaelove družbe

Velikonočni obredi v Buenos Airesu

Slovenskim povojnim beguncem je prve skupne prostore nudila buenosaireška župnija sv. Julije, vendar so morali razne verske obrede obhajati po različnih cerkvah.

Običajna nedeljska maša je bila v kapeli salezijanskega zavoda sv. Frančiška Saleškega na cesti Belgrano. Ko pa je leta 1956 škof dr. Gregorij Rožman blagoslovil prostore za Slovensko hišo na ulici Ramón L. Falcón, so v provizorične lesene stavbe takoj namestili tudi kapelo za verske obrede. Kapelo je sestavljal večnamenski prostor, ki ga je od prezbiterija ločevala premična stena.

 Skromni oltar v prvotni kapeli v Slovenski hiši. FOTO: Fototeka Rafaelove družbe

Zato so obrede velikega tedna v letu 1957 lahko obhajali že v lastni kapeli in na dvorišču pred njo, saj je tem prisostvovalo več sto vernikov.

V Buenos Airesu so se obredi velikega tedna obhajali le v Slovenski hiši »na Ramónu« in v Slovenski vasi v Lanúsu, blagoslov žegna na veliko soboto pa je bil po več krajih, kjer so živeli rojaki. Naslednje slike prikazujejo blagoslov, ki ga je podelil župnik Janez Kalan v kraju Ramos Mejía, verjetno na vrtu restavracije Ilirija. Žal posnetki nimajo pripisanega leta izvedbe.

Župnik Janez Kalan blagoslavlja prinešene dobrote. FOTO: Fototeka Rafaelove družbe

Imeli pa so pred veliko nočjo duhovne obnove po raznih krajih, tako po Velikem Buenos Airesu kot v notranjosti Argentine.

V Letopisu 1947–1997 avtor Jure Vombergar omenja, da je od leta 1957 dalje, zaradi reforme obredov velikega tedna in po nasvetu škofa dr. Gregorija Rožmana, odpadla velikonočna procesija. Ta se je odvijala po dvorišču že omenjenega salezijanskega zavoda. Zato slike, ki jih v nadaljevanju priobčujemo, spadajo v prejšnja leta, ko še ni bilo Slovenske hiše.


Članek je bil objavljen v reviji Naša luč (03/2024).

Kupi v trgovini

Naša luč
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh