Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Volk

Objava: 28. 06. 2023 / 10:13
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Volk
FOTO: ZOO Ljubljana

Volk

Volkovi kot predstavniki velikih zveri (poleg risov in medvedov) na območju Slovenije prebivajo že od nekdaj. Čeprav se jim v preteklosti ni godilo najbolje in je bila še v času po drugi svetovni vojni za ulov volka razpisana bogata denarna nagrada, danes z varovanjem njihovo število znova narašča. 13. avgusta obeležujemo mednarodni dan te velike, čudovite živali.

KOŽUH

Je rjavo siv. Pozimi je občutno debelejši in svetleje obarvan. Njihova dlaka je dvoslojna: spodaj imajo gosto in kratko podlanko, zgoraj daljšo in redkejšo nadlanko. 

GOBEC

V koničastem gobcu imajo 42 zob. Z močnim ugrizom lahko pregriznejo tudi več kot centimeter debele kosti.

SMRČEK

Vohajo približno stokrat bolje od ljudi.

Volk ima gosto, dvoslojno temno dlako. FOTO: ZOO Ljubljana

UHLJI

Uhlji so trikotni in pokončni ter razmeroma veliki. Vsak uhelj lahko samostojno premikajo naprej in nazaj. S položajem uhljev podobno kot psi sporočajo svoje počutje. Na splošno velja, da uhlji, nagnjeni naprej, kažejo samozavest, uhlji, prislonjeni nazaj ob glavo, pa nelagodje in strah.

SPORAZUMEVANJE

Najbolj znano je tuljenje. Vendar tuljenje uporabljajo le za sporazumevanje na velike razdalje, za označevanje svojega območja, za klicanje izgubljenih članov tropa ali privabljanje spolnih partnerjev. Znotraj tropa se volkovi sporazumevajo z laježem, obrazno mimiko, položajem uhljev in repa ter načinom premikanja.

Volki se sporazumevajo s tuljenjem, v krdelu pa bolj z obrazno mimiko in uhlji. FOTO: ZOO Ljubljana

TULJENJE V POLNO LUNO

V polno luno ne tulijo. Ker pa jim polna luna omogoča boljšo vidljivost, se takrat raje odpravijo na lov, med katerim se s tuljenjem sporazumevajo in usklajujejo.

NOGE

So izvrstni tekači na dolge proge. V enem dnevu lahko pretečejo tudi 160 km! Vsi volkovi imajo na prvih nogah približno 10 cm dolgo črno progo. Po tej progi lahko ločiš volka od volku podobnega psa.

KREMPLJI

Kremplji so dolgi in koničasti ter ves čas iztegnjeni. Hodijo po blazinicah prstov.

REP

Običajno nosijo povešenega. Vodilni volk z visoko dvignjenim repom in pokončnimi ušesi vsem ostalim sporoča, da je on glavni v svojem tropu. Kadar rep spodvihajo pod trebuh, s tem pokažejo svojo podrejenost in ubogljivost.

Članek je bil objavljen v mavričnem zabavniku. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh