Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj moraš v nedeljo k maši?

Za vas piše:
Janez Meden
Objava: 09. 03. 2024 / 13:40
Oznake: Cerkev, Mladi, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2024 / 00:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj moraš v nedeljo k maši?
Najst
Kaj je na delu takšnega, da se ga moramo na Gospodov dan izogibati? FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj moraš v nedeljo k maši?

V rubriki Zažigaj revije Najst skupaj razmišljamo o Božjih zapovedih. Tokrat o tretji: posvečuj Gospodov dan.

Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj! Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela, sedmi dan pa je sobota za Gospoda, tvojega Boga: ne opravljaj nobenega dela, ne ti ne tvoj sin ne hči ne hlapec ne dekla ne živina ne tujec, ki biva znotraj tvojih vrat! (2 Mz 20,8-10)

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Si vedel, da imajo v nekaterih judovskih skupnostih dvigala v stavbah t. i. »sobotni način«? V tem načinu se dvigalo vozi gor in dol ter se ustavlja v vsakem nadstropju. Tako je zato, ker nekateri pravoverni Judje tretjo Božjo zapoved jemljejo tako resno, da ob sobotah ne upravljajo nobenih strojev – vključno z dvigali. Ker ne smejo pritiskati gumbov, se dvigalo samo od sebe ustavlja povsod. (Mimogrede: Za Jude je Gospodov dan sobota, ker jih je na ta dan Bog rešil iz sužnosti v Egiptu. Kristjani praznujemo Gospodov dan v nedeljo, ko nas je Bog rešil iz sužnosti greha oz. smrti.)

Dobro. Dvigala gor ali dol … Bolj pomembno vprašanje je, zakaj bi Bog na določen dan sploh prepovedal delo. Kaj je na delu takšnega, da se ga moramo na Gospodov dan izogibati? Mislim, da bo odgovor dokaj jasen, če pomislimo, zakaj naj bi sploh posvečevali oz. praznovali Gospodov dan.

Čas in občutek samozadostnosti

Prvi poudarek Gospodovega dne je, da si Bog želi našega časa. Njegova zapoved ni prisila, je pa zelo jasen izraz želje, da bi bil z nami. Če praviš, da imaš nekoga rad, pa nikoli nimaš časa zanj, je tvoja ljubezen precej slaba. Si pripravljen s svojim časom pokazati, da ti je Bog pomemben? Da si hvaležen za vse, kar ti daje, in da ga želiš imeti ob sebi?

Če praviš, da imaš nekoga rad, pa nikoli nimaš časa zanj, je tvoja ljubezen precej slaba.

Za nas je velika skušnjava, da se preveč zanašamo nase. Da mislimo, da smo sami zaslužni za vse, kar imamo v svojem življenju, po drugi strani pa smo tudi odvisni samo od svojega dela in svojih sposobnosti. Božje sporočilo za nas pa je drugačno. Nismo prepuščeni sami sebi in tudi nismo sami zaslužni za vse, kar imamo v življenju. Drugi smisel nedeljskega počitka je torej ta, da se ustavimo in se zavemo, da se svet čisto dobro vrti naprej tudi, ko se mi ustavimo in počivamo. Da se spomnimo, da nismo v svojih, ampak v Božjih rokah in da On skrbi za nas. 

Oba napisana poudarka – da si Bog želi naše bližine in da nam želi povedati, da ni vse odvisno samo od nas, imata skupen smisel: Ustvarjeni smo za svobodno in polno življenje. Nedelja je dan, ko nam Bog želi dati majhen predogled tega, kakšno je življenje v nebesih. Življenje, ki ga ne vodijo skrbi za šolo, službo, preživetje …, ampak hvaležno uživa blagoslove, ki mu jih daje Bog.

Nedelja je dan, ko nam Bog želi dati majhen predogled tega, kakšno je življenje v nebesih.

Zavedam se, da življenje ni vedno tako preprosto in da se na nedeljskem urniku pogosto znajdejo stvari, ki jih je enostavno treba opraviti in jih ni mogoče opraviti na noben drug dan. Vem pa tudi, da naš čas za Boga in nedeljski počitek pogosto nista prav visoko na našem spisku prioritet, čeprav kar naprej tarnamo, da smo preobremenjeni. Zagotavljam ti: če si boš v nedeljo iskreno vzel čas za Boga in hvaležnost, bodo tudi tvoji delavniki obilno in konkretno blagoslovljeni. 

Izziv:

Načrtuj svojo nedeljo. Pogosto se zgodi, da v nedeljo sicer ne delamo, čas pa zapolni dolgčas in brezciljno visenje na telefonu. Za nedeljo si načrtuj stvari, ob katerih se počutiš živo in polno.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh