Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živeti z naravo, s stvarstvom

Za vas piše:
Tone Gorjup
Objava: 05. 08. 2022 / 16:49
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Živeti z naravo, s stvarstvom
Ko povsem blizu doma odkriješ nepoznane lepote. FOTO: Tatjana Splichal

Živeti z naravo, s stvarstvom

Vrsto let smo se vozili mimo navidez komaj opaznega postajališča ob gozdni cesti, kjer so lahko ustavili trije ali štirje avtomobili.

Morda je novi koronavirus z omejitvami, ki so sledile, kriv, da smo se ustavili, se sprehodili po ozki stezi, rahlo navzdol do skrite struge živahnega gorskega potočka.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 8/2022.

Hlad, bistra voda in gladko obrušene skale; bujno rastlinje ob strugi, žuborenje vode in brezskrbno oglašanje ptic … v srcu pa hvaležnost za novo odkritje lepote tako blizu našega doma. Kar obstali smo; nikamor se nam ni mudilo …

Izkušnja zadnjih dveh let nas je naučila, da ni vse v dolgih počitniških potovanjih. Že kratek odmik od vsakdanjih skrbi, šole, službe, raznih obveznosti in razvad, ki se jim težko upremo, pomaga k spoznanju, da nisi del množice.

Počitniški dnevi so priložnost, da se prepustimo stvarstvu, ga občudujemo, dihamo z njim in odkrijemo tudi Tistega, ki je začetnik vsega.

So kraji, kjer si lahko sam s seboj, kjer občuduješ naravo, ki diha, se vsak dan znova prebuja in zvečer lega k počitku; predvsem pa živi. In del tega stvarstva si tudi ti, a z eno razliko. Vse, kar je ustvarjeno, je delo Božje ljubezni. Med vsemi bitji smo le mi sposobni to ljubezen spoznati, nanjo odgovarjati in jo deliti z drugimi. Ker smo se od tega precej oddaljili ali na to pozabili, je odmik na samoten kraj lahko zdravilen.

Počitniški dnevi so priložnost, da se prepustimo stvarstvu, ga občudujemo, dihamo z njim in odkrijemo tudi Tistega, ki je začetnik vsega. Frančišek Asiški je v soncu, luni, vodi, kamnu, vetru, zemlji, cvetlici, volku, ognju in še čem videl brate in sestre. Skupaj z njimi se je zahvaljeval Gospodu in to bogastvo delil s svojimi brati.

Tone Gorjup je novinar na radiu Ognjišče.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 8/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh