Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zvesti obljubi

Za vas piše:
Mitja Markovič
Objava: 28. 02. 2024 / 16:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zvesti obljubi
ILUSTRACIJA: Jure Plavec

Zvesti obljubi

Na nedeljo pred veliko nočjo, ki ji rečemo cvetna nedelja, k maši prinesemo zelenje ali butarico in poslušamo evangelij o tem, kako je Jezus prišel v mesto Jeruzalem.

Jezus pride v mesto Jeruzalem! Ilustracija: Jure Plavec

Zakaj cvetna nedelja?

Jezus je prišel skupaj s svojimi učenci, da bi praznoval praznik pashe: Judje se namreč vsako leto na ta praznik spomnijo, kako je njihove prednike Bog rešil iz egiptovske sužnosti.

Ko je Jezus priromal v Jeruzalem, so ga ljudje prepoznali in bili zelo navdušeni. Pozdravljali so ga z vejicami zelenja, mu z njimi mahali in jih položili tudi na tla ter mu tako naredili nekakšno častno preprogo. Vzklikali so: »Hozána Davidovemu sinu! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! Hozana na višavah!« Z zelenjem ali butaricami tudi mi pozdravljamo Jezusa.

Pri maši slišimo tudi drugi, žalostni del zgodbe … O tem, kako se je čez nekaj dni zbrala druga množica pred sodnikovo hišo in namesto butaric so dvignili svoje pesti in vzklikali: »Smrt zasluži! Križaj ga!« To so vzklikali Jezusu, ki so ga pred tem aretirali in odpeljali pred sodnika Pilata.

Jezus lahko pomaga naši krhkosti! Ne dajmo se! Ilustracija: Jure Plavec

Jezus, pomagaj moji krhkosti!

Vsako leto sem pretresen, ko poslušam o tem. Kako krhki smo ljudje. Danes sem tvoj prijatelj, jutri pa sem te sposoben izdati. Danes si nekaj zadam, jutri na vse pozabim. Danes sem ves navdušen nad Jezusom in svojo vero, jutri pa sem sposoben vse to zatajiti, se skriti, stisniti rep med noge in zbežati.

Se spomnite Petra? Tudi o njem smo poslušali v tisti dolgi evangeljski zgodbi … Pri zadnji večerji, ko je Jezus napovedal, da ga bodo vsi zapustili, je Peter zelo pogumno in na glas prisegel, da tudi če bodo Jezusa vsi drugi zapustili, ga on ne bo. Nikoli. Naslednji dan, ko se je zdelo, da je malce nevarno, če si Jezusov prijatelj, pa ga je zatajil. Celo prisegel je, da Jezusa sploh ne pozna. Vsako leto sem pretresen, ko poslušam o tem. Pretresen sem, ker se zavedam, kako krhek sem tudi sam. Kako slabotna je moja volja. In kako krhko je vse, kar obljubljam. Jezusu in svojim bližnjim.

Poskusi še ti!
Poskusi trenirati svojo voljo. Skupaj s starši se odloči za eno stvar (npr. redno bom vadil inštrument, vsak dan bom pol ure bral, zjutraj bom vedno pospravil posteljo). Potem se en teden drži te odločitve. Kakšen dan bo verjetno težko, ampak tako boš treniral svojo voljo in dobil močne »mišice« za držanje obljub.

Molitev
Usmiljeni Jezus, utrdi našo voljo. Pomagaj nam, da bomo zvesti svojim obljubam. In da bomo dobri prijatelji svojim prijateljem in tebi. Pomagaj nam, da te ne bi nikoli zatajili. In že ta trenutek te prosimo: odpusti nam, ko nam bo spet spodletelo. Amen.

Članek je bil objavljen v marčevski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh