Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodošel, knez duha!

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 11. 12. 2004 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:04

Dobrodošel, knez duha!

Bog bi se bil lahko učlovečil v kateri koli dobi človeške zgodovine, od paleolitika do atomske. Izbral je rimsko dobo med vladanjem cesarja Avgusta. Zakaj, to spada med skrivnosti božjih odločitev. Vendar se v svoji človeški radoznalosti lahko vprašamo: zakaj? Morda zato, ker je sredozemska kotlina bila takrat državno in jezikovno poenotena in s tem primerna za oznanjevanje evangelija?
Bog bi se bil lahko učlovečil v kateri koli dobi človeške zgodovine, od paleolitika do atomske. Izbral je rimsko dobo med vladanjem cesarja Avgusta. Zakaj, to spada med skrivnosti božjih odločitev. Vendar se v svoji človeški radoznalosti lahko vprašamo: zakaj? Morda zato, ker je sredozemska kotlina bila takrat državno in jezikovno poenotena in s tem primerna za oznanjevanje evangelija? Ali ker je v takratnem človeštvu posebno tlela težnja po odrešenju, kakor nam na primer dokazuje poganski pesnik Vergilij s svojo znamenito IV. eklogo? Ali ker je bilo takrat, po več stoletjih grške kulture, duhovno ozračje posebno pripravljeno za sprejem večne Besede?

V tem zadnjem primeru je bil genij Grčije s svojo umetniško in miselno vzvišenostjo napovedovalec največjega sporočila Duha v zgodovini. In če so, kakor je rekel Péguy, že Aleksandrovi konji napovedovali Kristusov prihod, so ga na duhovni ravni še bolj napovedovali grški misleci. Med temi - s svojim zaletom v nevidno in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh