Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki in sodelovanje s tajno službo

Objava: 12. 03. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:06

Duhovniki in sodelovanje s tajno službo

Slovaški škofje so na nedavnem zasedanju namenili posebno pozornost sodelovanju duhovnikov s komunistično tajno službo (StB).
Izjava slovaških škofov

V izjavi za javnost so zapisali: »Priznavamo, da so nekateri duhovniki pristali na sodelovanje s službo državne varnosti (StB). Mi jih zaradi tega, če so se svobodno odločili, da bi na ta način dosegli višja mesta, naredili kariero oziroma prišli do denarja, ne želimo braniti.« Škofje dalje pišejo, da je treba te duhovnike razumeti, saj so »živeli v težkih časih«, ko je bila »Cerkev na razne načine preganjana«. Številni ljudje, to ne velja le za duhovnike, niso vzdržali pritiska. Nekateri so celo menili, »da bodo s svojim sodelovanjem s StB rešili Cerkev«. Večina katoliških duhovnikov pa se je častno, nekateri celo junaško, uprla tem poskusom.

Škofje se čudijo, kako so se v javnih občilih pojavila le imena duhovnikov, ki naj bi sodelovali s komunistično tajno službo, ne pa tudi imena uslužbencev in pravih sodelavcev te službe, ki so vse skupaj organizirali, duhovnike in druge ljudi prisilili v sodelovanje. Zaradi pogostih obiskov uslužb...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh