Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridiga za zlato mašo

Franc Cerar
Za vas piše:
Franc Cerar
Objava: 25. 06. 2005 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Pridiga za zlato mašo

Danes sem tu pred vami zlati mašnik. Vsaka maša je po svoje zlata, ker je Jezusova. Prišlo pa je v navado, da imenujemo mašnika, ki je ta poklic opravljal petdeset let, zlatega. Od veselja in hvaležnosti. Veselite se z mano vsi, ki ste tukaj. Zahvaljujte se Bogu, da je nekomu, ki je izšel izmed vas, dal milost postati zlatomašnik!

Dragi verniki!

1. Ko ste se odpravljali semkaj, ste se morda spraševali, koga neki si je zlatomašnik izbral za pridigarja. Sedaj vidite, koga. Samega sebe. Zakaj naj bi nekoga drugega obremenjeval in mu nalagal skrb, kaj naj o meni in o zlati maši pove?

2. Pojdimo kar takoj k stvari. Ker gre za mašo, se vprašajmo, kaj je maša. Preprost odgovor bi bil, da je to ponovitev Jezusove zadnje večerje, njegove smrti na križu in njegovega vstajenja. Pa ne bo čisto držalo. Jezus je samo enkrat imel zadnjo večerjo, samo enkrat je umrl in samo enkrat vstal od mrtvih. Te tri reči so neponovljive. Kaj pa je potem maša? Ali je morda samo spomin na tiste tri dogodke?
Tudi to ne, kajti Jezus ni rekel: Tega se spominjajte, marveč je rekel: To delajte. Zato je maša ponavzočitev naštetih treh dogodkov Jezusovega življenja. Isto, kar se je takrat dogajalo tam, je danes preneseno semkaj in se na skrivnosten način dogaja pred nami.
Za lažje razumevanje naredimo vzporednico z eva...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh