Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pripravljen za najsvetejšo daritev

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 25. 06. 2005 / 22:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Pripravljen za najsvetejšo daritev

Ob kelihu, simbolu mašniške službe, prihajajo tudi nam na misel besede iz 116. psalma, kjer molimo: »Kelih zveličanja bom dvignil in klical Gospodovo ime!« Naj po daritvi svete maše še dolgo prihaja blagoslov na našo zemljo in naš krov.
Slovenske nove maše si ne moremo predstavljati brez prazničnih mlajev, slavolokov, narodnih noš, ubranega pritrkavanja, slovesnega petja in donenja orgel. Vse to in še marsikaj spreminja praznovanje v neponovljivo doživetje, ki se zapiše v spomin župljanov za več rodov. Veliko stvari je potrebno, da je slovesnost lepa in nepozabna. Toda vse to so le zunanji dogodki, ki naj bi ponazorili tisto, kar se dogaja v človeških srcih, v nevidnem svetu duše slehernega udeleženca nove maše. Tako kot pri vsakem znamenju vere. Znamenja ponazarjajo božjo milost, ki se razliva od Boga po ljudeh. Bogoslužje je polno takih znamenj. Prav z bogoslužjem, temeljnim duhovniškim opravilom, pa je povezano več predmetov, ki imajo globoko vsebino in pomen.

Vse bistevne stvari pri bogoslužju se dogajajo na duhovni ravni, uporaba posameznih znamenj in predmetov pa je zunanje znamenje odrešenjskega dogajanja. Kelih in patena sodita med najbolj svet...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh