Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniki - žrtve nacistov

Objava: 09. 07. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Duhovniki - žrtve nacistov

Ursula Pruss z oddelka za zgodovinske študije v berlinski nadškofiji, je objavila nove podatke o duhovnikih, redovnikih in bogoslovcih, ki so bili internirani v nacistično koncentracijsko taborišče Sachenhausen.

Ursula Pruss z oddelka za zgodovinske študije v berlinski nadškofiji, je objavila nove podatke o duhovnikih, redovnikih in bogoslovcih, ki so bili internirani v nacistično koncentracijsko taborišče Sachenhausen. Vseh je bilo najmanj 680. V večini - 602 - so bili poljskega rodu. Med njimi sta bila tudi lublinski škof Marian Fulman in pomožni škof Wladyslaw Goral.

Za večino je bilo taborišče Sachsenhausen prehodna postaja. Tako so jih 13. decembra 1940 527, med njimi tudi sedem evangeličanskih, prepeljali v Dachau. Po podatkih Prussove jih je v Sachenhausnu umrlo najmanj 93, nadaljnjih 224 pa v Dachauu ali v gradu Hartheim pri Linzu, kamor so redno vozili internirance v tako imenovanih »invalidnih transportih« in jih tam morili.

Tri internirance je papež Janez Pavel II. razglasil za blažene: poljskega kaplana Štefana Frelichowskega, v Dachauu v duhovnika posvečenega Karla Leisnerja in münchenskega dušnega pastirja Ruperta Mayerja. Večino duhovnikov s Poljskega so n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh