Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je bil največji filozof v zgodovini

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 06. 08. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Kdo je bil največji filozof v zgodovini

V zadnjem času je angleški BBC v svojem programu In our Time organiziral anketo na vprašanje »Kdo je največji filozof v zgodovini«.

V zadnjem času je angleški BBC v svojem programu In our Time organiziral anketo na vprašanje »Kdo je največji filozof v zgodovini«. 5. junija je omenil, da se je iz odgovorov izcimila dvajseterica filozofov – finalistov.

Postopek naj bi bil ostal tajen, toda iz samega radijskega vodstva je proniknilo ime filozofa, ki naj bi med dvajsetimi dobil največ glasov.

Kdo je ta izbranec? Morda Platon, oče evropske filozofije, ki se je lotil največjih problemov človeka, od najidealnejše družbene ureditve do nesmrtnosti človeške duše? Ali največji krščanski genij Avguštin, ta Kolumb duhovnega sveta? Ali morda nemški filozof Immanuel Kant, utemeljitelj evropske etike, ki je sicer zanikal možnost, da bi bil Bog lahko razumsko spoznaven za »čisto« pamet, a je istočasno predstavil Boga, svobodo in nesmrtnost kot postulate »praktične« pameti?

Nihče od teh ni postal ljubljenec angleške intelektualne elite. Kdo je postal torej? Nihče drug kot Karel Marx. Tisti Marx, ki je k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh