Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biti z Bogom je najboljše plačilo

Božo Rustja
Za vas piše:
Božo Rustja
Objava: 17. 09. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Biti z Bogom je najboljše plačilo

Ob spremljanju stiske delavcev, ki ostajajo brez dela, in njihovih družin, me vsaj malo tolaži solidarnost med ljudmi. Socialna pravičnost in pravice delavcev so velik dosežek prejšnjega stoletja in so, kot lahko razberemo iz današnjega evangelija, tudi v duhu Kristusovega nauka.

Ob spremljanju stiske delavcev, ki ostajajo brez dela, in njihovih družin, me vsaj malo tolaži solidarnost med ljudmi. Socialna pravičnost in pravice delavcev so velik dosežek prejšnjega stoletja in so, kot lahko razberemo iz današnjega evangelija, tudi v duhu Kristusovega nauka. Vendar gospodar v priliki ne plačuje po povračilni logiki. Ob branju prilike imamo prej vtis, da je plačilo odvisno od njegove dobre volje. Ne bi bilo prav, če bi pripoved brali samo v socialno ekonomskem okviru, saj pri takem branju ne bomo mogli mimo jeze delavcev, ki so delali ves dan, in bi upravičeno zahtevali višje plačilo, potem ko so prenašali »težo dneva in vročino« (12). Gospodarja pa bi po ekonomski logiki lahko obtožili »pokroviteljske« drže, razsipništva in celo negospodarnega obnašanja.

Zato berimo priliko predvsem v teološkem ključu. Ob takem branju dobi pripoved drug pomen, saj poudarimo dobroto in velikodušnost gospodarja. Zelo verjetno je, da je Kristus z godr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh