Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rak in barvanje las

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 17. 09. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Rak in barvanje las

V zadnjih letih je kar nekaj raziskovalcev razpravljalo o vlogi barvanja las kot dejavnika tveganja za pojav različnih oblik raka. V medijih in strokovni javnosti se je pojavilo več opozoril.

V zadnjih letih je kar nekaj raziskovalcev razpravljalo o vlogi barvanja las kot dejavnika tveganja za pojav različnih oblik raka. V medijih in strokovni javnosti se je pojavilo več opozoril. Nekatere sestavine barv za lase, kot so na primer aromatični amini, povzročajo mutacije in vitro, kar pomeni, da se v poskusih v laboratorijih, v celicah ob učinkovanju teh snovi spremeni dedni material. Te snovi so zato karcinogene za živali in ljudi.

V majski številki revije JAMA (Journal of the American Medical Association) so španski in kanadski raziskovalci objavili članek, v katerem zagotavljajo, da ni zadostnih dokazov o takšnem škodljivem učinku barvil za lase.

Raziskovalci so pregledali strokovno literaturo o tej temi od leta 1966 do januarja 2005 in našli 210 člankov. Izključili so raziskave, ki so preučevale poklicno izpostavljenost barvam za lase (npr. delavci v tovarni, frizerji …). Nato so obravnavali 97 člankov in ugotovili, da ni statistično značilne povezave m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh