Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospod, pomagaj nam, da se bomo spreobrnili!

Objava: 08. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Gospod, pomagaj nam, da se bomo spreobrnili!

Govor papeža Benedikta XVI. pri maši v nedeljo, 2. oktobra, v baziliki sv. Petra v Rimu ob začetku enajste škofovske sinode v Vatikanu

Berila današnje nedelje, vzeta iz preroka Izaija in evangelija, nam predstavljajo eno izmed največjih podob Svetega pisma, podobo vinograda.

V Svetem pismu kruh pomeni vse, kar človek potrebuje za vsakdanje življenje. Voda daje zemlji rodovitnost: je temeljni dar, ki omogoča življenje. Vino pa izraža veličino stvarjenja, daje nam gostijo, ki sega onkraj vsakdanjega življenja. Vino »razveseljuje srce«.

Tako sta vino in z njim trta postala tudi podoba daru ljubezni, v kateri lahko nekoliko okušamo božje. Tako se tudi berilo iz preroka Izaija, ki smo ga pravkar poslušali, začenja s pesmijo o ljubezni: Bog je ustvaril vinograd, podobo njegove zgodovine ljubezni do človeštva, njegove ljubezni do Izraela, ki ga je izbral.

Prva misel današnjega berila je: Bog je položil v človeka, katerega je ustvaril po svoji podobi, sposobnost ljubezni in tako tudi sposobnost, da ljubi njega, svojega Stvarnika. S pesmijo ljubezni preroka Izaija je Bog hotel spregovoriti na srce...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh