Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred novim kulturnim bojem?

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 22. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Pred novim kulturnim bojem?

Kulturni boj je prizadevanje države, političnih strank in gibanj za izrinjenje etičnih, moralnih, socialnih in verskih načel iz javnosti.

Kulturni boj je prizadevanje države, političnih strank in gibanj za izrinjenje etičnih, moralnih, socialnih in verskih načel iz javnosti. Njegov končni cilj je podreditev Cerkve oziroma izločitev njenih pripadnikov iz javnega življenja. Ima dolgo preteklost in različne oblike. Pojavi se predvsem v različnih nedemokratičnih oblikah vladanja, zlasti takrat, ko politična sila nima odgovorov na potrebe časa in prostora ter začne ustvarjati konfliktne razmere, da bi potem kot njihov razreševalec prevzela oblast. Kulturni boj je izraz intelektualne in moralne nemoči, nestrpnosti in zaostalosti.

Pri nas ne vsiljuje kulturnega boja vlada, ampak na zadnjih volitvah ter nedavnem referendumu poražene sile. Niso sposobni prenesti poraza in iščejo zanj nerazumne vzroke. Krivca iščejo zlasti v Cerkvi. Njeno vodstvo je res povedalo svoje mnenje, kar je v skladu s svobodo govora in temeljnim poslanstvom Cerkve. V tem vidijo kršenje ustavnega načela ločitve Cerkve od države, poleg tega pa š...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh