Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustvarjen ali razvit?Kreacionizem ali evolucija?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 19. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Ustvarjen ali razvit?Kreacionizem ali evolucija?

V katoliškem intelektualnem svetu, posebno ameriškem, se je zadnje čase razvnela razprava med privrženci kreacionizma in evolucionizma.

V katoliškem intelektualnem svetu, posebno ameriškem, se je zadnje čase razvnela razprava med privrženci kreacionizma in evolucionizma. Po kreacionizmu je treba jemati poročilo o stvarjenju sveta v Genezi dobesedno, po evolucionizmu pa se je stvarstvo razvijalo.

Privrženci evolucionizma so danes v večini. A tudi kreacionisti imajo na svoji strani nekaj znanstvenikov, naj omenimo Wernerja Gitta in Wilder-Smitha.

Kakšno je stališče Cerkve?

Nekoč je bila za kreacionizem, saj ko ne bi bila jemala dobesedno besede iz Svetega pisma »Sonce, ustavi se!«, Galilejeve afere sploh ne bi bilo. Potlej se je v krščanski zavesti jasneje razločilo razmerje med vero in znanostjo: Sveto pismo ni znanstvena razprava. Kristus na primer ni razkril človeštvu ene same znanstvene resnice. Zato je razumljivo, da je danes Cerkev do omenjene razprave čedalje manj nevtralna in da ne izključuje evolucije v stvarstvu. Izhaja pač iz predpostavke, da Darwin ne zanika stvarjenja. Bistvo vp...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh