Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Previdno s plodovi!

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 26. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Previdno s plodovi!

Ko jesen odigra zadnje note svoje simfonije prelestnih barv, se nam zazdi, da narava kar naenkrat postane pusta in prazna.

Takrat pridejo do izraza zimzelene rastline ter seveda tiste, ki so obrodile plodove. A tudi ta lepota ni večna, saj jo krojijo grla vedno lačnih ptičev. Zelo so mi pri srcu grmovnice, ki nas razveseljujejo dvakrat, če ne celo trikrat v letu. Spomladi nam ogreje srca množica cvetov in nato vse poletje pričakujemo barvite plodove. Jeseni pogosto presenečeno zremo v popolnoma spremenjeno podoba grma, ki se odene v jesensko preobleko žarečih barv. Kar težko se odločimo, kdaj je pogled na rastlino lepši.

Številne okrasne grmovnice obrodijo plodove. Najprej poglejmo, katere lahko tudi uživamo. To so plodovi šmarne hrušice, japonske kutine, ognjenega trna, šipka, skorša, mahonije, navadnega drena in japonskega drena cvetnika ter vseh okrasnih drobnoplodnih jablan. Plodov panešpljice, črnega trna, gloga in jerebike ni priporočljivo uživati svežih, zato jih uporabljamo le za pripravo marmelad in želejev.

Številne rastline pa gledamo z drugačnimi očmi, odkar se zavedamo, da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh