Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi zgodovino je treba prenavljati

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 10. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Tudi zgodovino je treba prenavljati

Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju, ki ga že vrsto let vodi zgodovinar dr. Vinko Rajšp, je v sredo, 23. novembra, v Knafljevi ustanovi pripravil bogat večer o pisanju zgodovine in o potrebi, da zgodovinopisje vedno znova dopolnjujemo z novimi spoznanji in odkritji.

Dunajski rojaki in njihovi avstrijski prijatelji so prisluhnili prof. dr. Francetu Dolinarju in dr. Tamari Griesser Pečar. Prvi je govoril o razmerah v Cerkvi na Slovenskem po drugi svetovni vojni, Pečarjeva pa je kritično pregledala dosedanje slovensko zgodovinopisje.

Podpisani sem predstavil prizadevanja založbe Družina, da bi z izdajanjem novih dokumentov in pričevanj sodobnikov opozorili na tista področja naše polpretekle zgodovine, ki so bila doslej preveč prezrta in zapostavljena. Iz predavanj in pogovora je bilo razvidno, da je tudi na Slovenskem vedno manj ideološkega pisanja zgodovine. Zgodovina postaja vedno bolj to, kar bi morala vedno biti: iskanje zgodovinske resnice, kateri so zavezani vsi: zgodovinarji in vsi drugi.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh