Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pojdimo tudi mi!

Božo Rustja
Za vas piše:
Božo Rustja
Objava: 17. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Pojdimo tudi mi!

V božičnem času lučke in druga razsvetljava krasi hiše, ulice in cela mesta. Najbrž malokdo ve, od kod izvira ta običaj.

Navado prižiganja sveč na okenskih policah so v Ameriko prinesli priseljenci iz Irske. Ko so bili v času angleške nadvlade v deželi katoličani preganjani, se ljudje niso mogli zbirati v cerkvah pri skupni molitvi in maši. Duhovniki so se skrivali zunaj naselij ter se samo ponoči približali kmetijam in maševali. Najgloblja želja Ircev je bila, da bi vsaj enkrat v življenju prišel duhovnik k njim domov in bi v sveti božični noči maševal pri njih. Mnogi so vso noč molili za to. Zato so na božično noč pustili vrata nezaklenjena in na okna postavili goreče sveče, da bi duhovnik, ki bi prišel v bližino, videl, da je pri njih dobrodošel. Duhovnik bi nato vstopil skozi nezaklenjena vrata v hišo, kjer bi ga sprejeli verniki, ki so pobožno in goreče molili, s solzami hvaležnosti v očeh, da je njihova hiša za sveto božično noč postala cerkev.

Angleškim zavojevalcem so to svoje ravnanje razlagali, da sveče prižigajo zato, da bi Marija in Jožef, ki bosta iskala prenočišča, našla pot do...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh