Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sto let Zavoda sv. Mihaela

Za vas piše:
Franček Bertolini
Objava: 17. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Sto let Zavoda sv. Mihaela

Kakšno naključje! Ne samo v slovenski prestolnici, tudi v glavnem mestu Evrope smo letos praznovali stoletnico najpomembnejše srednješolske ustanove.
Ljubljana ima v Šentvidu Zavod svetega Stanislava, Bruselj ima v Etterbeecku Collège Saint-Michel. Še pred nekaj desetletji je bil tudi ta zavod bolj na obrobju mesta. Odkar je Bruselj postal evropska prestolnica in se bliskovito razširil, pa se je znašel nekje na pol poti med središčem in obrobjem. Stoji ob veliki prometni žili, Boulevard Général Jacques, blizu krožišča Maréchal Montgomery. Stavba je zelo velika in pod njeno streho domujejo različne institucije. Je v obliki črke E z nekaj prizidki.

Najbolj viden je središčni trakt, cerkev, posvečena belgijskemu svetniku Janezu Berhmansu. Po velikosti jo je mogoče primerjati s šentviško in je za stolnico najbolj obiskana cerkev v Bruslju. Ima bogat program nedeljskih maš. Obredi so skrbno pripravljeni in slovesni. Pri pripravi maš sodelujejo tudi dijaki zavoda in skavti.

Največji del stavbe zavzemata osnovna in srednja šola. Učencev in dijakov je okrog 1.800. Ti prinašajo v prostore neverjeten živžav,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh