Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez fašizma ne bi bilo fojb

Ivo Jevnikar
Za vas piše:
Ivo Jevnikar
Objava: 19. 02. 2005 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:06

Brez fašizma ne bi bilo fojb

Najmočnejši argument, ki ga imamo, resnica, ki moti številne slovenske in italijanske levičarje, pa je v tem, da so bili poboji v prvi vrsti posledica revolucijskega nasilja. V fojbe okoli Trsta in Gorice so tako Slovenci kot Italijani metali tako Italijane kot Slovence in druge: resnične vojaške in politične sovražnike ter domnevne, možne nasprotnike nove ureditve, v kateri sta bila komunistični režim in država eno in isto.
Jasno je, da ima vsakdo pravico, da se spominja prestanega trpljenja. Vprašanje pa je, ali je pri tem pravičen, in kam usmerja svoj pogled. Uvedbo dneva spomina na žrtve fojb in eksodusa je lani podprla velika večina rimskega parlamenta, že takrat pa je bilo jasno, da se ga želi polastiti skrajna desnica. Zdi se, da ji je to odlično uspelo.

Ne gre le za film Srce v breznu, ki po svoji umetniški vrednosti ne bi zaslužil večje pozornosti, temveč za obsežno medijsko obdelavo problema medvojnih in povojnih pobojev ter istrskega begunskega vala, še zlasti pa za ocene zgodovinskih dogodkov, ki so si jih privoščili italijanski politiki od skrajne desnice prek sredine do glavnine naslednikov Komunistične partije Italije. Le bele vrane te dni v Italiji niso pritegnile splošni oceni: šlo je za etnično čiščenje, katerega žrtve so bili Italijani, krivi le tega, da so Italijani.

Naj spregovorijo zgodovinarji
Film Srce v breznu je le najpopularnejše...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh