Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zimsko vrtnarjenje

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 04. 03. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Zimsko vrtnarjenje

Priznam, da v dneh, ko zelenjavni vrt še počiva pod snežno kopreno, prav nič ne pogrešam stika z zemljo. Vrtnarim na zimski način. Le nekaj minut na dan zadošča, da se na kuhinjskem pultu poraja življenje.

Zgodba se začne na treh dobro vidnih policah stenske kuhinjske omare. V različno velikih steklenih kozarcih hranim seme. V najmanjših je drobno seme rukole, lucerne, brokolija, kreše, čebule, triplata, v nekoliko večjih so pestro obarvana semena različnih leč, pa fižola mungo, amaranta in kvinoje. V največjih kozarcih hranim ajdovo kašo, žitna zrna, lan, sezam, bučne pečke, mandlje in sončnice.

V preprostem kalilniku, sestavljenem iz treh pladnjev s perforiranim dnom, ki so zloženi drug vrh drugega, se pred našimi očmi odvijajo silovite spremembe. Kaj se zgodi, ko seme zmočimo in ga pustimo v kalilniku ter ga nato zjutraj in zvečer spiramo pod tekočo vodo?

Seme se prebudi iz globokega spanja, ovojnica postane prepustna za vodo in zrak. Začnejo se množiti encimi, rezervne snovi v semenu se spreminjajo v našemu organizmu bolj dostopne, nakaljeno seme postaja vse bolj podobno zelenjavi.

In zakaj so kalčki boljši od zelenjave, kupljene v zimskih dneh?

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh