Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krompir

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 01. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Krompir

Krompir z zeliščno skuto.

Včasih smo prisegali na krompir z rjavo lupino in z mesom bele barve, v zadnjem času smo se ogreli tudi nad rdečim krompirjem z rumenim mesom, saj se med rastjo veliko bolj obnese, napada ga manj bolezni.

Krompir je izrazito škrobno živilo. Pri presnovi v telesu deluje bazično, v nasprotju s pšenico, ki v telesu podobno kot meso pušča kisle presnovke. Eden izmed ključnih temeljev zdravja je bazična hrana, to je tista, ki po presnovi da presežek bazičnih elementov (kalcij, kalij, magnezij ...).

V krompirjevih gomoljih je presenetljivo veliko mineralov in vitaminov. Vsebuje kalij, kalcij, natrij, magnezij, silicij, železo, fluor in veliko mikroelementov. Vsebnost mineralov je vsekakor odvisna od kakovosti zemljišča, na katerem je rastel. Od vitaminov vsebuje vitamine B skupine, C, E, K in druge. Ko jemo olupljen krompir, vržemo bistveni del stran. Lupina s tanko plastjo pod njo deluje kot močan antioksidant.

Še opozorilo. Nedozoreli ali pozeleneli deli kr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh