Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zagotovimo si dovolj vitamina D za zdravje naših kosti

Objava: 08. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Zagotovimo si dovolj vitamina D za zdravje naših kosti

Na količino vitamina D, ki se tvori v koži, vpliva mnogo dejavnikov, na primer letni čas, geografska širina, čas dneva, oblačnost, smog, obleka, uporaba zaščite pred soncem in pigmentacija kože.

S precejšnjo zamudo tudi v naše kraje prihaja pomlad. Sončni žarki že grejejo močneje in pomembno je, da izkoristimo priložnost in čim več časa preživimo na prostem. Z zagotavljanjem zadostne količine vitamina D, ki se tvori v koži, če jo izpostavimo sončni svetlobi, bomo pripomogli k boljšemu zdravju kosti in si laže ohranili neodvisnost ter kakovostno življenje na starost.

Na količino vitamina D, ki se tvori v koži, vpliva mnogo dejavnikov, na primer letni čas, geografska širina, čas dneva, oblačnost, smog, obleka, uporaba zaščite pred soncem in pigmentacija kože. Poleg tega se s staranjem manjšata sposobnost kože za tvorbo vitamina D in sposobnost ledvic za pretvarjanje vitamina D v njegovo aktivno obliko.

Manjše količine vitamina D lahko zaužijemo tudi s hrano. Vedeti pa moramo, da je le v nekaterih živilih, ki se na običajnih jedilnikih ne znajdejo prav pogosto. Najdemo ga na primer v jajčnem rumenjaku, jetrih, ostrigah in nekaterih mastnih ribah. Nekaj male...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh