Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočene vrednosti holesterola

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 06. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2006 / 08:07

Priporočene vrednosti holesterola

Iz holesterola človeško telo izdeluje žolčne kisline, spolne hormone in predstopnjo vitamina D, ki se pod vplivom sončnih žarkov v koži spremeni v aktivno obliko vitamina D.

Holesterol je snov, ki se nahaja v vsaki človeški celici. Holesterol je sestavni del celičnih membran. Iz holesterola človeško telo izdeluje žolčne kisline, spolne hormone in predstopnjo vitamina D, ki se pod vplivom sončnih žarkov v koži spremeni v aktivno obliko vitamina D.

Holesterol je zato življenjsko nujna sestavina našega telesa, v telo pride s prehrano, naše telo ga lahko tudi nanovo naredi. Težave nastanejo, kadar je holesterola v krvi preveč. Holesterol se začne kopičiti v žilnih stenah, razvijati se začne ateroskleroza.

Ateroskleroza je najpogostnejši vzrok za pojav srčnožilnih bolezni, ki so v razvitem svetu vodilni vzrok smrti. Zato bi moral vsak moški, starejši od 35 let, in vsaka ženska, starejša od 45 let, poznati raven holesterola v krvi.

Priporočene vrednosti so: skupni holesterol manj kot 5 mmol/l, holesterol HDL manj kot 3 mmol/l, trigliceridi (navadne maščobe) manj kot 2 mmol/l in holesterol HDL več kot 1 mmmol/l. Mmol/l je kratica za...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh