Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Provansa in francoska riviera

Za vas piše:
Tadej Jakopič
Objava: 06. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2006 / 09:14

Provansa in francoska riviera

Obe regiji sestavljata večinski del južne francoske obale in tako zaradi lege, zgodovine, predvsem pa druge polovice 19. stoletja ter prve polovice 20. stoletja ustvarjata poseben čar povezan s prestižem in elito.

Obe regiji sestavljata večinski del južne francoske obale in tako zaradi lege, zgodovine, predvsem pa druge polovice 19. stoletja ter prve polovice 20. stoletja ustvarjata poseben čar povezan s prestižem in elito. Slikarska paleta Provanse je v kamnitih skladih od nekdaj zajemala navdihe impresionistov in jih vse do slikovitega Marseillesa z Monte Cristovo trdnjavo Chateau d'If prelila v eno z barvami opevane Azurne obale. Milo mediteransko podnebje, ki blagodejno prepleta morski in kopenski zrak, je predvsem ruskim in angleškim »bogatim bolnikom« odprlo možnosti za zdravljenje pljučnih bolezni. Za okrevališča so poskrbeli sami in si vzdolž obale postavili neskromne vile in tako se je začela slava teh krajev. Ribiške vasi in manjša obmorska mesta so kmalu postali modni krik udobnega oddiha in skoraj pravljičnega življenja.

Bogati posamezniki industrijske revolucije so začeli kupovati zemljišča ob morju, zemljišča na polotokom podobnih rtih pa so si rezervirale kronane glav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh