Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dva arhetipa ob prazniku treh modrih

Edvard Kovač
Za vas piše:
Edvard Kovač
Objava: 07. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Dva arhetipa ob prazniku treh modrih

Praznik svetih treh kraljev ali treh modrih v naših občutjih podaljšuje božično razpoloženje in s tem praznikom se nekako poslavljamo tudi od božičnega idiličnega časa.

Praznik svetih treh kraljev ali treh modrih v naših občutjih podaljšuje božično razpoloženje in s tem praznikom se nekako poslavljamo tudi od božičnega idiličnega časa. Toda krščanski pomen tega dneva je globlji kot romantične sanje. Od vsega začetka so ga kristjani praznovali zelo slovesno, saj je pomenil, da so za rojstvo Odrešenika zvedeli vsi narodi takrat znanega sveta. Če pa pogledamo evangeljsko poročilo od blizu, vidimo, da se ob zgodbi treh modrih z Vzhoda pretaka neko veliko nasprotje.

Na eni strani imamo mage z Jutrovega, ki naj bi bili modreci s perzijskega dvora. Zaradi njihovega velikega znanja ter dostojanstvene in plemenite drže jih je imelo ljudsko izročilo za kralje. Na drugi strani pa stoji neki drug velik, sposoben politik, ki je krut in s kaj malo plemenitosti v srcu, Herod po imenu. Prva skupina modrecev išče Otroka, da bi ga obdarila, se ob njem razveselila, mu izkazala čast ter potem razglasila radostno vest, da prihaja novo kraljestvo, kraljestvo sr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh