Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri slovenskih jaslicah v Betlehemu

Za vas piše:
Milena Zadrevec
Objava: 07. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 10:44

Pri slovenskih jaslicah v Betlehemu

Vsako leto so znova moj cilj. Iz Jeruzalema, najbolj svetega kraja v Sveti deželi, je v božičnem času cilj mojega posebnega romanja Betlehem, ki je en sam spomin na Jezusovo rojstvo, spomin na tisto veličastno simfonijo angelskega petja Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem.

O, mir! »Srce, le sanjaj ven in ven, a dej, uresniči se,« tako nekako poje pesnik Gregorčič. Od takrat v tej deželi ni miru, ali kvečjemu le kot kratek presledek med dvema trajnejšima spopadoma. Mir je tu kot obleka, ki jo spredaj krpamo, zadaj pa trgamo.

Kako si je vsak narod simbolično zasnoval betlehemsko pripoved o Jezusovem rojstvu, najbolj nazorno odkrijemo na svetovni razstavi jaslic v prostorih salezijanske srednje strokovne tehnične šole v Betlehemu, ob kateri ima sedež tudi betlehemska salezijanska inšpektorialna skupnost. Rada se ustavim ob vsakih izmed 250 jaslic iz 45 držav, a najbolj in z zadržanjem božjepotnice pred jaslicami slovenske umetnice Ane Korenč. Pred njenimi jaslicami se mi šepet spreminja v molitev in prošnjo: Ljubim te, Slovenija, ker ob nedeljah in praznikih, za božič in veliko noč, ob majskih šmarnicah in decembrskih adventnih venčkih, ob velikem in malem šmarnu, za binkošti in na petrovo poješ z blagovestjo zvonov 2326 cerkva, med njimi 305 Ma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh