Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moj otrok se noče voziti pripet!

Objava: 27. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 08:17

Moj otrok se noče voziti pripet!

Zelo pomembno je, da so starši in drugi, s katerimi se otrok v avtomobilu vozi, prepričani o nujnosti uporabe sedeža in varnostnih pasov in to otroku tudi kažejo z lastnim zgledom.
S to težavo se srečuje presenetljivo veliko staršev. Običajno se pojavlja pri otrocih, ki med vožnjo niso bili nameščeni v otroških sedežih od rojstva naprej ali kjer starši niso dosledno vztrajali pri zahtevi, da mora biti otrok vedno v sedežu. Pravzaprav je grozljivo, da se še vedno zelo veliko novorojenčkov iz porodnišnice odpelje v naročju mamic ali ležečih v torbah oziroma košarah za dojenčke na zadnjih sedežih.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, se naletna teža poveča za več kot 25-krat. Mamica, ki tehta 60 kg in drži v naročju dojenčka ter ob trku sedi nepripeta na sprednjem sedežu avtomobila, tako stisne dojenčka ob armaturo z naletno težo okoli ene tone in pol. Lahko pa ji otrok tudi poleti iz rok skozi vetrobransko steklo. Sile pri trku s hitrostjo 50 kilometrov na uro so podobne silam pri padcu 14 metrov v globino. Dvomim, da bi katerakoli mamica vrgla svojega dojenčka iz četrtega nadstropja na zelenico.

Z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh