Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črni bezeg

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 17. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2009 / 07:55

Črni bezeg

Kruh z bezgovim cvetjem.

V tem času se skoraj ne moremo izogniti pogledu na bujne grme z belimi socvetji. Ne samo zaradi lepega videza in množičnosti, ampak tudi zaradi opojnega vonja. To je črni bezeg. Star ljudski rek pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v zahvalo, saj nam bezgov čaj pomaga prebroditi marsikateri nadležen prehlad.

Cvetje uporabljamo za zbijanje vročine, pri kašlju, gripi, prehladu, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam.
Tudi v kulinarične namene cvetove črnega bezga s pridom uporabljamo. Kdo ni pil šabese ali sirupa iz bezga? Pripravimo omleto s cvetki!
Danes bomo pripravili kruh z bezgovim cvetjem. Namesto bezga lahko uporabite tudi rožmarin, drobnjak ali rahlo prepraženo čebulo. Tokrat bo kruh pečen v strojčku za peko kruha, »kruhomatu«. Sev...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh