Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragova dežela

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 24. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2006 / 08:10

Baragova dežela

Na petrovo, 29. junija, se bomo spominjali 209. obletnice rojstva našega najstarejšega svetniškega kandidata Friderika Baraga, velikega slovenskega misijonarja.

Na petrovo, 29. junija, se bomo spominjali 209. obletnice rojstva našega najstarejšega svetniškega kandidata Friderika Baraga, velikega slovenskega misijonarja. Tudi letos se ga bodo spomnili v Ameriki, za njegovo beatifikacijo pa bomo ob nedelji svetniških kandidatov molili tudi doma.

V misijone je Friderika Baraga gnala gorečnost. Ko je bil kaplan v Šmartinu pri Kranju, mu je prišla v roke knjižica Leopoldinske družbe o ameriških misijonih in odločil se je, da pojde v Ameriko. V New York je priplul z ladjo na jadra na starega leta dan 1830. Takoj se je začel učiti indijanskih jezikov in že čez dve leti izdal prvo indijansko knjigo v otavščini – Katekizem. Na svoji prvi postojanki v Arbre Crochu (1830–1833) je že prvo leto spreobrnil skoraj vse Indijance. Na postaji Grand River (1833–1835) je nastopil proti trgovcem, ki so z alkoholom zastrupljali Indijance, in proti vladi, ki jih je nasilno izrivala iz njihove domovine. Zaradi pritiska se je moral umakniti v kraje okrog...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh