Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa »producira« vse, razen Evropejcev

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 24. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2010 / 05:44

Evropa »producira« vse, razen Evropejcev

Francoski filozof Rémi Brague, eden vidnejših evropskih intelektualcev: " Z vidika zavednega muslimana je dialog med muslimani ali kristjani dialog med pravim in nepravim kristjanom."

Na povabilo Teološke fakultete v Ljubljani je konec maja v Sloveniji predaval eden vplivnejših evropskih intelektualcev, Rémi Brague, profesor filozofije na pariški Sorboni in predavatelj na znameniti stolici za veroslovje in krščanski svetovni nazor na münchenski univerzi, kjer je naslednil Romana Guardinija. Je strokovnjak za kulturno filozofijo Evrope, ki jo gradi na odličnem poznanju grške antične kulture in srednjeveške zahodne, islamske in judovske filozofije. Slovenci ga poznamo po delu Evropa, rimska pot. V pogovoru smo se dotaknili vprašanj, povezanih z evropsko preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

Kako gledate na to, da krščanskih korenin Evrope niso zapisali v ustavni pogodbi Evropske zveze?
Najprej me moti, da je za to v precejšnji meri kriva Francija. Čeprav ni neposredno moja krivda, me je malo sram. Še bolj me moti drža duha, ki ga ta neomemba predpostavlja. To je značilna ideološka drža – negacija resničnosti. Brechtov...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh