Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

4. julij

Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2006 / 10:46

4. julij

Četrtega julija 1776 so predstavniki trinajstih angleških kolonij v Severni Ameriki sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti, s katero so razglasili odcepitev od Anglije.

Četrtega julija 1776 so predstavniki trinajstih angleških kolonij v Severni Ameriki sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti, s katero so razglasili odcepitev od Anglije. V spomin na ta zgodovinski dogodek praznujejo Američani 4. julija dan neodvisnosti. Praznik ima še večjo težo, ker so na ta dan umrli kar trije ameriški predsedniki: leta 1826 – torej natančno pol stoletja po znamenitem podpisu – sta v razmaku nekaj ur ta svet zapustila John Adams in Thomas Jefferson, pet let pozneje pa jima je sledil še James Monroe.

Drugi ameriški predsednik John Adams se je rodil leta 1735 v Massachusettsu. Po izobrazbi je bil pravnik, po prepričanju domoljub in eden izmed najvidnejših mož v boju za neodvisnost. Bil je podpisnik Deklaracije o neodvisnosti, diplomatski predstavnik v Veliki Britaniji in na Nizozemskem ter prvi podpredsednik v zgodovini ZDA. Po upokojitvi Georgea Washingtona je leta 1797 prevzel vodenje države. Leta 1800 je z ženo Abigail postal prvi prebivalec Be...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh