Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez zgodovinskega spomina ne gre

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2006 / 08:05

Brez zgodovinskega spomina ne gre

Cerkev na Slovenskem z ustanovitvijo novih škofij in dodatne cerkvene pokrajine dobiva drugačno podobo, ki sklepa zgodovinska prizadevanja številnih rodov od narodnega zavedanja v 19. stoletju do današnjega dne.

Cerkev na Slovenskem z ustanovitvijo novih škofij in dodatne cerkvene pokrajine dobiva drugačno podobo, ki sklepa zgodovinska prizadevanja številnih rodov od narodnega zavedanja v 19. stoletju do današnjega dne. Trden temelj za sedanjo novo cerkvenopravno organiziranost je dala samostojna država slovenskega naroda. Prav k tej pa so pomembno prispevali številni duhovniki, najprej kot narodni buditelji, pozneje pa kot voditelji in podporniki različnih narodnih ustanov. Bili so med tistimi narodnimi izobraženci, ki so vseskozi stali ob strani slovenskemu človeku in se niso predajali raznim idejnim muham in koristoljubju, ampak so svoje služenje Cerkvi vedno nesebično povezovali v dobro slovenskega naroda in velikokrat za ceno velikih žrtev delali za naše ljudstvo.

Ko sem v nedeljo, 25. junija, spremljal razglasitev nove murskosoboške škofije in posvečenje njenega prvega škofa, sem se spomnil knjige prekmurskega duhovnika Ivana Jeriča »Zgodovina madžarizacije Prekmurja«. V njej...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh