Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je prižiganje sveče v cerkvi magija?

Božo Rustja
Za vas piše:
Božo Rustja
Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 08:42

Je prižiganje sveče v cerkvi magija?

Magijo lahko strnemo v besede: »Zgodi se moja volja!« Dam si kamen na boleče mesto in moram ozdraveti! Vera osvobaja, magija zasužnjuje.

Bolni ženi, ki si je mislila: »Tudi če se dotaknem le njegove (Kristusove) obleke, bom rešena« (Mr 5,28), bi lahko očitali praznoverje ali magijo. Ali ni magija obnašanje ljudi, ki menijo: »Če bom dal določen kamen na bolečo roko, me ta ne bo več bolela«?. Taki ljudje pričakujejo rešitev od kamna ali kakšnega drugega predmeta, ne pa od Boga, in torej zapadejo grehu malikovanja. Kje je meja med vero in magijo? Vzemimo primer. V zadnjem času v več naših cerkvah ljudje prižigajo svečke. Marsikdo tudi čez dan obišče cerkev, prižge svečko ter tam postoji za kratek čas. Je to dejanje vere ali je magija?

V pripovedi Ruski romar je opisano srečanje med pobožnim božjepotnikom in nesrečnim častnikom ruske vojske v Sibiriji. Oficir je dobro opravljal svojo službo in nadrejeni so ga spoštovali. Nesreča pa je bila v tem, da se je včasih napil. Grozili so mu: če ne bo prenehal, ga bodo prisiljeni odpustiti iz vojske. A kako prenehati? Oficir je potožil svojo stisko romarju...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh