Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko kamni govorijo

Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2006 / 09:58

Ko kamni govorijo

V Narodnem muzeju Slovenije so 15. junija odprli rimski lapidarij, zbirko skoraj 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, ki bodo odslej na ogled v steklenem paviljonu na vrtu Narodnega muzeja Slovenije.

V Narodnem muzeju Slovenije so 15. junija odprli rimski lapidarij, zbirko skoraj 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, ki bodo odslej na ogled v steklenem paviljonu na vrtu Narodnega muzeja Slovenije. Latinska beseda lapis pomeni kamen. Kamni so iz Emone, Ižanskega kota, s Trojan in iz Zasavja ter iz Dolenjske.

Vsak kamnit spomenik z napisom je prvovrsten zgodovinski dokument, saj pomaga pri razumevanju delovanja rimskega cesarstva na današnjih slovenskih tleh. Napisi pomagajo pri ugotavljanju migracij, sorodstvenih razmerij in politično vojaške ureditve. Na nekaterih napisih so razvidni datumi izgradnje posameznih javnih stavb. Dr. Jelka Pirkovič, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, je ob tem poudarila vodilno vlogo matičnega Narodnega muzeja. Dejala je, da se mora ta ustanova razširiti tudi prostorsko, med prvimi pa muzej čaka postavitev stalne zbirke v matični hiši in dograditev in preselitev depoja na Metelkovo.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh